AKŞAM GAZETESİ
Türkiye'nin hızlı tren hatları hızlı bir şekilde genişletiliyor. Demiryolu ağının 2002'de yaklaşık 11 bin kilometre olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bunun neredeyse tamamını elden geçirdik, yüzde 70'lerini elektrikli ve sinyalli hale getirdik" dedi. Halihazırda yapımı devam eden 4 bin 164 kilometre demiryolu ağı olduğuna dikkat çeken Bakan Uraloğlu, "Bunların neredeyse tamamı, hızlı tren hattıdır. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, yine Karaman-Ulukışla, Ankara-İzmir, aynı şekilde Bursa Yenişehir, Osmaneli, Halkalı, Çerkezköy, Kapıkule gibi 4 bin kilometrenin üzerinde yapımı devam eden, aynı anda bu kadar yapımı devam eden ülke sayısı gerçekten çok fazla değildir. Hedefimiz, 2028 yılına kadar bunun yaklaşık 3 bin kilometresini devreye almak, yani 17 bin kilometreye çıkarmak. Sonrasında da 2053 hedefimiz, 28 bin 500 kilometre hayata geçecek" diye konuştu.
48 SAATTE TÜRKİYE TURU
Türkiye'yi, 48 saatte hızlı trenle dolaşma imkanı doğacağına işaret eden Uraloğlu, Eskişehir-Bilecik üzerinden giden hattın 4 saatlik seyahat süresi olduğunu, Ankara'dan doğrudan Nallıhan'dan Akyazı'ya çıkacak bir hat üzerinde proje çalışması başlattıklarını, yaklaşık 10 yıl içinde 80 dakikada Ankara'dan İstanbul'a gitme fırsatı bulunacağını aktardı.
TÜRKİYE'DEN HALEP'E HİCAZ HATTI
Bakan Uraloğlu, küresel ticarete alternatif rotalar oluşturma çabalarına ilişkin bilgi vererek, tarihi Hicaz Demir Yolu'nu hem turistik hem de modern bir hat olarak hayata geçirme vizyonları olduğunu söyledi. Tarihi hattın Şam-Amman kesimindeki bölümünün ayağa kaldırılabileceğine işaret eden Uraloğlu, "Modern Hicaz Demir Yolu için ilk etapta Türkiye'den Halep'e bir hat bağlayacağız. Halep-Şam-Ürdün hattı zaten mevcut. Suud tarafıyla da görüşmelerimiz sürüyor. Nihai hedefimiz bu hattı Umman'a kadar uzatarak okyanusa bağlanmak ve Hürmüz Boğazı'na alternatif oluşturmaktır" dedi.
5G KULLANICISI 30 MİLYONU GEÇTİ
Uraloğlu, "İki yıl içerisinde ülkemizin tamamını kapsayacak. İlk sinyallerin verilmeye başlandığı 1 Nisan itibarıyla 12 milyon kullanıcımız ki 100 milyona yakın GSM abonesi var. 12 milyon civarında abone hemen kullanmaya başladı, bugünlerde de 30 milyonu geçtiğini söyleyebilirim. Üç operatörümüz bu işe çok iyi hazırlandı. Türkiye'de 81 ilin tamamını ve ilçelerin büyük çoğunluğunu kapsadılar" dedi. 5G'ye geçiş sürecinde gelen erişim şikayetlerinin baz istasyonlarına uzaklıkla da ilgili bir konu olduğunu belirten Uraloğlu, bu hizmetin her geçen gün iyileştirildiğini söyledi.
7 TÜRK GEMİSİ HÜRMÜZ'DEN ÇIKMAK İSTİYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hürmüz Boğazı'nda biri Türk bayraklı olmak üzere toplam 9 Türk sahipli gemi bulunduğunu belirterek, "Bunların 7'sinin çıkma talebi var, onları takip ediyoruz. Bölgede kalan 3 uçağımızı da peyderpey aldık, Ortadoğu ya da Körfez bölgesinde uçağımız yok" dedi.