Hisseler hala ucuz, yeni zirveler yolda

Borsa ilk 3 ayda TL bazında % 20.2, dolar bazında % 9.8 arttı. Ekonomistler yaşanan artışı, güçlü bilançolara ve Türkiye'nin arabulucu rolüne bağlarken yeri rekorların da yolda olduğunu söylediler.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 20.22 değer kazanarak son 10 yılın en iyi ilk çeyrek performansını gösterirken, analistler, kısa dönemde yeni rekorlar kırılabileceğini belirtiyor. Analistler, söz konusu yükselişte şirketlerin 2021'in 4. çeyrek finansal sonuçlarının beklentileri karşılamasının ana unsurlardan biri olduğunu belirterek, dolar bazlı hâlâ tarihi ucuz seviyelerde olan endeksin cazibesini koruduğunu ifade etti.

DEĞERİNİN YARISINDA

Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık, Türkiye'nin, ilk çeyrekte benzer ülkelerden olumlu anlamda ayrıştığını gözlemlediklerini belirterek ilk çeyrekte yaşanan bu performansta bilanço etkilerinin önemli rol oynadığını vurguladı. Dükkancık "Şu anda defter değerlerinin yarısından değer gören şirketlerin, en azından defter değerlerine çıkmalarıyla birlikte BIST 100 endeksinin, hem TL bazında yeni zirvelere yelken açabileceğini hem de bir noktadan itibaren dolar bazında yatırımcılara önemli getiri sağlama potansiyeli barındırdığını düşünüyorum" dedi.

BEKLENTİLER AŞILDI

Vakıf Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın da BIST 100 endeksinin hem uluslararası piyasalardan hem de benzer endekslerden çok daha güçlü durduğunu, Türkiye'nin özellikle Rusya-Ukrayna arasında hem arabulucu görevi görmesi hem de bazı NATO ülkeleriyle ilişkilerinin öncesine göre biraz daha iyiye gitmesinin bu durumda etkili olduğunu söyledi.

Aydın, mart başında olduğu gibi hala yeni zirve beklentisi olduğunu belirten Aydın, "Yeni zirvenin ardından yeni bir dalgalanma görebiliriz. Takriben 2.350-2.500 bölgesine doğru bir yükseliş görebiliriz ama buralarda yavaş yavaş bir zorlanma ihtimali de var" diye konuştu.

Pozitif ayrıştı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yerel para birimi bazında gelişmiş ülke pay piyasalarının neredeyse tamamından pozitif ayrıştı. Söz konusu dönemde gelişmiş ülke borsalarına bakıldığında, sadece İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2'ye yakın artarken, ABD borsaları yüzde 4'ten, Almanya borsası yüzde 9'dan ve Fransa borsası yüzde 6'dan fazla değer kaybetti. BIST 100 endeksi dolar bazında yüzde 9.83 getiri sağlarken, yılın ilk çeyreğinde dolar bazında Brezilya Borsası yüzde 34.8 değer kazandı.

En fazla ulaşım kazandırdı

BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana çoğunlukla gerileyen gelişmiş ülke pay piyasalarından daha iyi bir performans sergiledi. Sektör bazlı bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde en çok kazandıran yüzde 49,48 ile ulaştırma, en fazla kaybettiren ise yüzde 8,84 ile sigortacılık oldu. İlk çeyrekte en çok kazandıran hisse senedi yüzde 270,63 ile İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, en fazla kaybettiren ise yüzde 30 ile ARD Bilişim Teknolojileri olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk çeyreğinde BIST 100'de işlem gören şirketlerin 82'si değer kazandı, 17'si ise değer kaybetti.

Dolar bazında borsaların 3 aylık değişimi

Borsa Değişim (%)

Brezilya 34,8

Suudi Arabistan 16,2

Şili 24.5

Güney Afrika 11.6

Borsa İstanbul 9.83

Meksika 9,3

İngiltere-FTSE 2.0

ABD -4.0

Almanya -9.0

Fransa -6.0

Çin-Şanghay -18,4