Hiperenflasyon nedir, ne demek? Hiperenflasyon olursa ne olur?

Doların TL karşısında değer kaybetmesinin ardından bazı ekonomik terimler merak edildi. Bunlar arasında ise hiperenflasyon yer aldı. Dörtnala enflasyon olarak da isimlendirilen Hiperenflasyon nedir, ne demek? Hiperenflasyon olursa ne olur? ? İşte merak edilen detaylar...

Hiperenflasyon, paranın değerini yitirmesi olarak açıklanırken, dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Peki, Hiperenflasyon nedir, ne demek? Hiperenflasyon olursa ne olur? Haberimizin içerisinden detaylara ulaşabilirsiniz.

HİPERENFLASYON NEDİR?

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.

HİPERENFLASYON OLURSA NE OLUR?

Hiperenflasyon döneminde kişiler kendilerini enflasyonun etkisinden korumak için yabancı para tutmaya başlarlar. Hiperenflasyon süreci ne kadar uzarsa, yabancı para cinsinden alışverişin niteliği de o denli artar. Örneğin ev sahipleri kira ücretini yabancı para cinsinden istemeye başlarlar ya da kişiler maaşlarını alır almaz yabancı paraya çevirirler. Yerli paraya olan güvenin bu derece sarsıldığı ortamda kişiler ülkedeki döviz talebini inanılmaz şekilde arttırır. Bunun sonucunda piyasada gittikçe kıtlaşan dövizin değeri artar, döviz kuru yükselir. İlginçtir ki bu durum belli bir sınıra kadar ülkenin makro politikalarını belirleyenler için katlanılabilir bir maliyettir zira döviz kurunun yükselmesi öncelikle reel kuru, ardından da ihracatı yükseltip ülkenin makro dengelerinde kısa süreli bir iyileşmeye neden olur. Ama orta vadede yabancı para cinsinden borçlu olan kesimlerin, örneğin devletin ve şirketler kesiminin, borçlarını katlayarak arttıracağı için önce bütçe açıklarına, önlem alınmaması halinde ise ekonomik krizlere neden olabilir.Hiperenflasyon döneminde kişiler kendilerini enflasyonun etkisinden korumak için yabancı para tutmaya başlarlar. Hiperenflasyon süreci ne kadar uzarsa, yabancı para cinsinden alışverişin niteliği de o denli artar.

Örtülü faiz nedir? Örtülü faiz artırımı ne demek?

Marj uygulanmış kur ne demek? İleri vadeli kur nedir?