'Hibe desteği ile Çankırı kazanacak'

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık, devam etmekte olan IPARD II 3. Çağrı ilanı başvuru süreci ve uygulama sonrası izleme süreci devam eden projelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

12 Şubat'ta başlayan "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme" proje başvurularının 30 Mart Cuma günü mesai bitiminde sona ereceğini ifade eden Akbıyık "20 Mart itibariyle söz konusu sektörde Tıbbi ve Aromatik 

Bitki Yetiştiriciliği başta olmak üzere Yenilenebilir Enerji ve Kırsal Turizm konularında şimdilik 125 proje için yatırımcılar başvuru paketlerini İl Koordinatörlüğümüzce teslim etti. Geçmiş başvuru dönemlerinde edindiğimiz tecrübe çerçevesinde son iki haftalık zaman zarfında teslim edilecek projeler ile birlikte, çağrı dönemi öncesindeki hedeflerimize ulaşabileceğimizi rahatlıkla ifade edebilinz. Bununla birlikte proje başvurusu yapmayı düşünen çiftçi ve yatırımcılarımıza başvuru için belirlenen son tarihi beklemeden hazırlanan projelerini erkenden teslim etmelerinin değerlendirme aşamasında kendilerine avantaj sağlayabileceğini hatırlatmak isteriz. Sistemlerimizde yaşanabilecek problemler göz önünde bulundurularak dosya hazırlığında bulunan yatırımcıların dosya teslimini son günlere bırakmamaları faydalı olacak" diye konuştu. 

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE SON GÜN 13 NİSAN 

Akbıyık, süt, kırmız et, kanatlı eti ve yumurta tavukçuluğu konularını içeren ve 101 olarak tanımlanan sektörde 1 Mart itibariyle başlayan başvuruların 13 Nisan'da tamamlanacağını, hayvancılık şehri olan Çankırı'da bu sektörde de yine hedefledikleri sayıda proje alacakları kanaatinde olduğunun altını çizerek şunları 
söyledi: "Hem '302 - Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme' tedbiri hem de '101 - Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar* sektörlerinde proje başvurusu yapacak olan hemşerilerimize projelerin değerlendirilmesi aşamasında sıralama kriterlerinin temel oluşturduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Tanıtım çalışmaları boyunca söz konusu kriterlerin önemini vurgulamak ve ildeki vatandaşlarımızın projelerinin öncelik kazanması için Halk Eğitim Merkezlerimiz ile birlikte 20'nin üzerinde sertifika programları düzenledik. Başvuru süresince teslim edilen projelerin detaylı incelemesi yapılmamış olmakla birlikte, söz konusu projelere ilişkin olarak ilk izlenimimiz sıralama kriterlerinin öneminin vatandaşlarımız tarafından anlaşılmış olduğunu göstermekte. Bir kez daha yineleyelim ki bir projenin uygun olması onun hibe desteği almaya hak kazanacağı anlamı taşımamakta. Mutlaka ki uygun projeler içerisinde sıralama kriterlerinden yüksek puan alan projeler hibe bütçesi doğrultusunda destek almaya hak kazanacak. Bu sebeple sıralama kriterleri hayatı önem taşıyor. 
Bir taraftan 3. Çağrı ilanı çerçevesinde proje başvuru alım süreci devam ederken diğer yandan geçmiş dönemlerde 
Kuruntumuzdan hibe alan yatırımlara ilişkin uygulama sonrası dönem kontrollerimiz de devam etmekte. Bu anlamda IPARD hibe fonlarından faydalanarak kurulmuş hayvancılık işletmelerine yönelik yaptığımız araştırmalara göre, bahsettiğimiz bu tesislerimizin kapasite kullanım oranı % 70'in üzerinde. 

IPARD Programı çerçevesinde hibe desteği için başvurusu yapılan her projenin sürdürülebilirlik kontrol edilmekte ve karlılık analizleri yapılmakta. Hibe ödemesini almış ve 5 yıllık izleme sürecinde olan yatırımlarımızın hiç birisi boş değil. Buda hibe desteklerinin etkin ve verimli kullanılması açısından İlimiz adına mutluluk verici bir gösterge. 
Faydalanıcılarımızın kuruntumuza sunmuş olduğu iş planı çerçevesinde ilerleyen dönemlerde kapasite kullanım oranının daha iyi seviyelere geleceğini düşünüyorum. Sonunda Çankırı kazanacak, ülkemiz tarımı kazanacak."