Herkes Gaziantep'e yatırım yapma peşinde

Gaziantep'te yatırım iştahı artıyor. GAİB Başkanı Kileci “Şu anda ciddi kimya, hammadde ve gıda alanında yatırımlar var. Bu öyle bir noktaya geldi ki; herkes Gaziantep'e yatırım yapma peşinde” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep'e yatırımcı ilgisinin büyük olduğunu söyledi. Sorularımızı yanıtlayan Kileci "Bu şehirde turizm, gastronomi, inanç ve sağlık turizminin yanında şu anda ciddi kimya, hammadde ve gıda alanında yatırımlar var. Bu öyle bir noktaya geldi ki; herkes Gaziantep'e yatırım yapma peşinde" dedi. Kileci yatırımların ağırlıklı olarak gıdanın yanı sıra ambalaj, mobilya, sağlık ekipmanları ve korucu ekipmanlar alanında yapıldığını anlattı.

MAKİNEDE SIRA VAR

Dünyadaki resesyondan ötürü bazı sektörlerde ihracat kaybı yaşandığını, bazı sektörlerin ise ciddi anlamda güç kazandığını belirten Kileci "Tekstil ve halı yavaşladı. Öbür taraftan hububat rekor kırıyor. Makarna, sağlık ekipmanları rekor kırıyor. Makine tarafına gidin bakın en az 1-1.5 sene sıra var. Bir tarafta iş yok öbür tarafta da ciddi anlamda sıra olan sektörlerimiz var. Makine ve ekipman sektörü şu anda ciddi anlamda artıda" dedi. Kileci artık Çin'e bile makine satar hale geldiklerini söyledi.

Ahmet Fikret Kileci Gaziantep'te sorularımızı yanıtladı.

ENVANTER ŞART

Rusya'ya ihracatın geçen seneye göre arttığını da anlatan Kileci "Çünkü ambargodan ötürü Avrupa'dan alamıyorlar. Bir şekilde bize gelip bizden alıyorlar" dedi. Kileci yıllardır konuşulan 'sanayi envanteri' konusunda da mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Kileci "Hem sektörel hem de insan kaynağı olarak envanter altında kayıtlı olması gerekiyor. Çıkan tablo sonucunda fazla personel veya ilave personel durumu da rahatlıkla tespit edilecektir. İhtiyaçların buna göre daha nokta atışı tespit ile belirlenmesinin önünü açacaktır. Örneğin yurtdışından gelen bir yatırımcı Türkiye'de yatırım yapmak istediğinde yine bu envanterlere bakarak şekil verebilecek. Böylece enerjisini ve yatırımını daha doğru alanlara yönlendirmiş olacak" dedi.

ÖNCE CAN SONRA CANAN

KİLECİ, arz talep dengesine bağlı olarak hububat ile sebze ve meyvede önceliğin iç piyasaya verilebileceğini söyledi. Bu konuda yapılacak bir düzenlemenin kendileri için rahatsız edici olmayacağını belirten Kileci, "Toplumun menfaati kişisel menfaatten önce gelir. Önce can sonra canan" dedi.

POLATELİ BÖLGESEL ÜS OLACAK

"BİZ hep komşularımızla çok iyi işler yaptık. Irak, Suriye, İran, yukarıya çıkın Gürcistan vs. Ama Irak ve Suriye hep bizim için çok önemli iki pazar oldu" diyen Kileci, Suriye'ye ilk başta düşen ihracatın giderek arttığını söyledi. Kileci şunları söyledi: Bizim Polateli Organize Sanayi Bölgesi diye bir projemiz var. Şu günlerde üzerine çok konuşuluyor. Orada inşaata başlayan var. Polateli'nin İskenderun Liman bağlantısı, karayolu ve demiryolu ihalesi yapıldı. Bunlar olunca Polateli bölgesi, yeniden yapılanma sürecindeki Suriye, Irak, Ortadoğu ile ilgili dünyanın en önemli lojistik merkezi olacak. Bütün dünya bu lokasyonda yer tutmanın telaşına başlayacaklar. Çünkü bu savaş ya da bu kriz ilelebet sürmeyecek. Bu bittiği an burası patlayacak."