Her seçim ekonomiye taze kandır 

Ali Nuhoğlu, seçimi ülke ekonomisine verilen taze bir kan olarak nitelendiriyor. Yeni siyasi sürecin ekonomiye ve gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağını ifade eden Nuhoğlu, “Her dönem inşaat sektörüyle ilgili felaket tellalları oluyor. Ama bu olumsuz beklentiler hiç karşılık bulmadı” diyor. 

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Gayrimenukul sektörü kurdaki dalgalanma ve yüksek faizden en fazla etkilenen sektörlerin başında geliyor. TUİK verilerine göre konut satışları düşüş eğiliminde. Sektöre ilişkin de çatlak sesler yükselmeye başladı. Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, her dönem inşaat sektörüyle ilgili felaket tellallarının olduğunu ancak dile getirilen olumsuz  beklentilerin hiç karşılık bulmadığını belirtti. Erken seçimin ve yeni siyasal sürecin ekonomiye çok olumlu yansıyacağını vurgulayan Nuhoğlu, “Her seçim ekonomiye taze bir kandır, yeni bir başlangıçtır” diye konuştu.

KARAMSAR BİR GELECEK YOK 

- Mart ayı TÜİK verilerinde konut satışlarında düşüş görülüyor. Nasıl gidiyor sektörde işler, kurdaki dalgalanmadan etkileniyor musunuz? 

Hiç etkilemediğimizi söylemek doğru olmaz. Ama ben karamsar bir tablo görmüyorum. Bu kadar karışık bir bölgede hangi açıdan bakarsanız bakın, Türkiye bu karışık bölgenin en istekrarlı yeri. 7.4’lük bir büyüme yakalamamız muhteşem. Burada kendi paramızın değerli olması çok önemli. Türk parasını diğer para birimlerine karşı değerli kılmalıyız. TL değer kaybedince, bu faizi de tetikliyor. Bu da yatırımları etkiliyor.

- Son dönemde sektörle ilgili olumsuz senayroyolar da dile getirilmeye başlandı… 

Her dönem bu sektörle ilgili felaket tellalları olur. 2017’yle ilgili konuşulanların hiçbiri çıkmadı. Aslında bu süreçten sonra varılan noktayı başarı olarak görüyorum. 2017 hem büyüme açısından hem konut satışları açısından başarılı bir yıldı. 2018’de de bu artışın devam edeceğini düşünüyorum. Biz 2018 itibarıyla iş yaptığımız 3 şehirde yani Ankara, İzmir ve İstanbul’da düşündüğümüz satış oranlarını yakalıyoruz. Yılın genelinde ise daha da iyi bir performans bekliyoruz.

İKİ BAŞLI BİR SİSTEM VARDI 

- Bu yaz takvimimize bir de seçim eklendi. Erken seçim ekonomiyi nasıl etkiler? 

Aslında ülke olarak biz başkanlık seçimini yaptık. Ama eski parlementer sistemin varlığı devam ediyordu. Ve bu yönetimde iki başlı bir sistem oluşturuyordu. Bu yeni anayasal düzenlemenin hayata geçirilmesi açısından erken seçim kararı alınması doğru bir karar. Yeni anayasal düzenlemeye göre bir seçim yapılması  önemliydi, bunun geciktirilmesi ekonomiye olumsuz yansıyacaktı. Her seçim ekonomiye verilen yeni bir kandır, yeni bir başlangıçtır. 2018 sonunda, eylül ekim aylarında başlayan sezonla birlikte yeni siyasal  sürecin ekonomiye çok olumlu anlamda yansıyacağını düşünüyoruz. 

- Siz sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Lüks konutta bir sıkışma var. Böyle dönemlerde tüketici biraz frene basabiliyor. Diğer yandan konuta ihtiyacıolan kişi, koşulları da uygunsa talebini ertelemiyor. Biz de şu anda metrekaresi 5 bin TL'nin altında konut almak isteyen kitleye yönelmiş durumdayız.

450 BİN $’LIK DAİRE 250 BİN $’A İNDİ 

- Konut fiyatları düştü mü? 

Fiyatlar TL bazında düşmedi ama kurdaki bu dengesizlik reel bazda konut fiyatlarını çok alınabilir noktaya getirdi. İnşaat şirketleri artık maliyetine yakın daire satışı gerçekleştiriyolar. Alıcı açısından konut almak için en avantajlı dönem. Kur yukarıda veya aşağıda bir yere otursun artık, 4 binse 4 bin 5 binse 5 bin.. Piyasayı olumsuz etkileyen dalgalı kur. Biz bir kura razıyız. Ama en azından kur nerede duracağını söylesin, kendini bir tanımlasın. Bu arada şu anda yabancılar için çok avantajlı bir durum söz konusu. Daha önce 400-450 bin dolara alınacak bir daire 200-250 bin dolara alınacak noktaya geldi. Bu avantaj yeni bir sektör bile doğurdu uluslararası arenada. Projeleri tek tek gezen, yabancı yatırımcı için konut arayan acentalar oluştu. 

Aqua Florya’nın yeme içme alanları çok iddialı. Avkvaryum da şehrin en büyük çekim merkezlerinden

YABANCI YATIRIMCI 300 BİN $’I BEKLİYOR 

- Yabancıya satışta artış bekliyor musunuz? 

Belirli bir rakama varan konut alımıyla beraber vatandaşlık verilmesi taahhütü, inşaat sektörünün ciddi manada önünü açacak. 300 bin dolar telaffuz ediliyor. Türkiye gibi yaşanılabilir bir ülkede vatandaşlık kazanmak bu coğrafyadaki yatırımcıları tetikliyecektir. Özellikle bu bölgedeki müslüman ülkelerde ekonomik satın alma gücü olan ülkeler için en cazip noktalardan biri Türkiye. Avrupa kadar güvenliyiz. Suriye ve Irak da eski Suriye ve Irak değil. Yavaş yavaş siyasi uzlaşmaların ortaya çıktığı bir döneme doğru gidiyorlar. Suriye ve Irak’ın istikrara kavuşması ekonomik anlamda Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak. Belki ekonomik açılımın en önemli 2 alanı olacak.  

Sadece konut değil, taahhüt işlerimiz de var. Dünya çapında karayolu, hızlı tren, üstyapı, altyapı projeleri yapıyoruz

AVRUPA’DA NUHOĞLU ADINI DUYACAKSINIZ 

- Şu anda devam eden yatırımlarınızdan bahseder misiniz? 

1100 ünitelik ve yatırım değeri 900 milyon TL olan Yenitepe Kadıköy projemiz devam ediyor. 1 milyar TL değerinde 1000 konutluk Cubes Ankara projemiz var. 500 milyon TL yatırım değeri olan Yenitepe İz mir ve 74 üniteli butik projemiz Marinera Çeşme de devam eden diğer projelerimiz. Toplam yatırım tutarımız ise 2.5 milyar TL'yi aşıyor.

- Yurtdışı planlarınız var mı? 

Avrupa’da iş yapmayı önemsiyoruz. Çek Cumhuriyeti Bulgaristan, Romanya ve Almanya kadrajımızda. Özellikle konut alışveriş ve diğer alanlarda yatırım yapacağımız bir alan arayışındayız. Önümüzdeki dönemde Nuhoğlu İnşaat’ın adını Avrupa’da da duyacaksınız. 2019 ve 2020’de yurtdışında da var olacağız. 

FİKİRTEPE'NİN İÇİN BÜYÜK KAMPANYA

- Fikirtepe’de işler nasıl gidiyor, yatırımcılar bu bölgeden beklentilerinin karşılığını alabilecek mi? 

Fikirtepe’nin belli bir aşamadan sonra yatırımcıya beklentilerinin karşılığını vermeme ihtimali yok. Burası firmaların en iddialı projelerini yan yana sunduğu, her türlü sosyal altyapıların oluşturulduğu, en lüks malzemelerin kullanıldığı, adeta inşaat şirketlerinin showroom’u konumunda olan bir alan. Buradaki sıkıntı şu; aynı hızla altyapı çalışmaları yürütülemedi. Ama bu sene itibariyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı en azından biten alanlarla ilgili her türlü yol altyapı işlerintamamlayacağı bir süreç başlayacak. Bu tamamlandığında olayın en önemli boyutu çözülmüş olacak. Bakanlık bu süreci hızlandırdı, bir irtibat bürosu da açtı. Burayla ilgili daha önce taahhüt ettiğimiz rakamların tamamı hayata geçecek. Yolun en zor kısmı takedildi. 

- Fikirtepe algısıyla ilgili bir çalışma planlıyor musunuz? 

E-5 aksında binalar toparlandı, bunu herkes görüyor. Önümüzdeki dönemde yaklaşık 10 bin aile 5-6 ay içinde burada yaşamaya başlayacak. Altyapı çalışmaları da tamamlandığı zaman, bölgeyi tanıtmak adına bütün firmalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bakanlıkla birlikte çok büyük bir kampanya yapacağız. Planlaması şu anda yapılıyor. 

Yatırımlarımızı akıllı ve planlı şekilde, maliyetleri daha aşağıya çekeceğimiz sistemler bularak daha da yukarı çekeceğiz 

HAVAYI SATANLA REKABET EDİYORUZ 

- Geçen hafta gayrimenkul sektörü bir iflas vakasıyla karşı karşıya kaldı. Bu durum sektör için bir tehdit mi, arkası gelir mi? 

Aslında bu olayı dönemin hassasiyetinden dolayı çok önemsiyoruz. Şirket iflasları her dönemde, her sektörden şirketin başına gelebilir. Buna oransal bakmak lazım. Bu münferit bir olay. Sektörü etkileyecek bir durum yok. Ancak bu noktada dikkat çekilmesi gereken konu şu; inşaat işinde sektörle ilgisi olmayıp, bu işlere soyunan çok insan var. Hacimlerinin çok üzerinde taahhütlere giren firmalar var. Bu da haksız rekabeti doğuruyor. Havayı satanla rekabet ediyorsun gibi bir durum oluyor. Bu bir şekilde kontrol altına almalı.

- Bu arada Ankara projeniz nasıl gidiyor? 

Cubes Ankara’nın en iddialı projelerinden biri. Yüzde 40’ın üzerinde satış söz konusu. Yabancılardan da çok ilgi var. Burada Ankaralılara bir de sürprizimiz olacak. Eğlenceyle eğitimi bir araya getireceğimiz özel bir projemiz var. 

Özelleştirme idaresinin arsa satışlarıyla ilgileniyoruz. Yatırımda hız kesmeyiz. Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz.