Her girişime 30 bin dolar nakit desteği... 14 parlak fikir Sabancı'yla hızlanacak

Sabancı Grubu, girişim hızlandırma programıyla 14 başarılı fikrin şirketleşmesine katkıda bulunacak. Programa seçilen girişimler arasında, verimliliği üçe katlayan robot ve mısır atıklarından ambalaj üreten şirket dikkat çekiyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Sabancı Topluluğu tarafından, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunma amacıyla hayata geçirilen Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının üçüncü dönemine seçilen girişimler belli oldu. Sabancı Topluluğu'nun odak alanları olan "Enerji ve İklim Teknolojileri", "İleri Malzeme Teknolojileri", "Dijital Teknolojiler" ve "Sağlık Teknolojileri" iş kollarındaki parlak fikirlerin değerlendirme kapsamına alındığı üçüncü dönem programına 600'ün üzerinde girişimci başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 3'ü topluluk içinden 11'i ise topluluk dışından olmak üzere toplam 14 girişim programa dahil edildi.

250 BİN DOLAR YATIRIM

Programa dahil edilen girişimler, yaklaşık 20 haftalık süre boyunca Sabancı Holding'in İstanbul'daki merkezi Sabancı Center'da kendilerine özel olarak hazırlanan alanda çalışmalarına devam edecekler. Sabancı Topluluk şirketlerinden gönüllü olarak programa dahil olan inovasyon mentorları, bugüne kadar edindikleri tecrübeleri girişimcilerle paylaşacak. Diğer yandan, programa katılan tüm girişimlere ürün ya da hizmet prototiplerini geliştirmek, ilk müşteri bağlantılarını yapmak veya kestikleri fatura sayısını artırmak için 30'ar bin dolarlık nakit destek imkânı da sağlanacak.

Program sonunda düzenlenecek final gününde projelerini Yatırım Jürisi'ne sunacak girişimciler, yatırım almaya hak kazandıkları takdirde ise 250 bin dolara kadar Sabancı ARF Almost Ready to Fly tohum yatırımının sahibi olacak. İlk döneminde sadece Türkiye'den girişimlere açık olan program, geçtiğimiz yıl yurtdışından girişimlerin katılımıyla uluslararası bir boyuta taşınmıştı. Bu yıl da, 10. haftada yapılacak program ara değerlendirmesi 'Flight Check'te global girişimcilerin programa dahil edilecek.

VERİMLİLİĞİ 3 KAT ARTIRAN ROBOT

Sabancı ARF Almost Ready to Fly programının üçüncü dönemine seçilen 14 girişim arasında verimliliği 3 kat artıran otonom robot ve nadir hastalıkları tespit eden yazılıma kadar pek çok yaratıcı girişim bulunuyor. İşte o girişimler:

Advoard RobotIcs: Verimliliği 3 kata kadar arttıran otonom robotlar geliştiriyor.

Babystar: Çocuğunuzun doğumdan itibaren sağlığını ilgilendiren tüm verilerini tutan gelişmiş bir sağlık takip platformu.

BC Arge Mühendislik: Yerli maden atıklarını kullanarak, çevreci, ekonomik yeni nesil nano alev geciktiriciler geliştirir.

Beespenser: Baskı devre kartlarını ve esnek devre kartlarını hızlı ve pratik bir biçimde üreten cihaz geliştirdi.

CovertaIner: Kuru yük gemilerinin tahliyeden sonra tanklarını yıkama zorunluluğu sebebiyle oluşan çevresel atık sorununu ortadan kaldıran yeni nesil yük taşıma konsepti sunar.

ICARBON: Endüstriyel atık kauçukları sürdürülebilir bir şekilde geri dönüştürüyor.

INVERSENSE: Bir yapının üç boyutlu deformasyonlarının gerçek zamanlı olarak hesap eden 3D yapısal sağlık izleme yazılımı.

BIOMIX: Biyogaz ve atık su tesislerinde kullanılmak üzere enerji tüketimini azaltan karıştırıcılar geliştiriyor.

Concrete Hub: Hazır beton tesislerinin kaynaklarının verimli kullanabilmesi için optimizasyon yazılımı sağlıyor.

My Genome Screen: Kişilerin genom verisini kullanarak kişiye özgü teşhisler, uyarılar ve yaşam tarzı önerileri sunuyor.

BEYİN DALGASIYLA STRESİ AZALTIYOR

Mistikist: Beyin dalgalarını düzenlemede en efektif yöntemlerden biri olan, görsel-işitsel uyaranlarla desteklenmiş Brainwave Entrainment teknolojisini kullanarak stres ve stres bazlı sorunlara çözümler üretiyor.

Naturelink: Kozmetik ve kişisel bakım sektörleri için çevre dostu ürünler geliştiren Naturelink Innovation, bu ürünleri üretmek için mısır atıklarını kullanıyor.

RareSum: Nadir hastalıkları, AI tabanlı veri sistemiyle tespit etme ve karar destek yazılımı sunuyor.

VerdantWave: Petrol bazlı plastiklerin iklim değişikliğine olan etkilerini en aza indirmek için patentli özel bir teknoloji geliştiren girişim.