‘Her dem toprak için' dedi! Çayda verim 6 yılda yüzde 55 yükseldi

Altı yıl önce Tema Vakfı ve Doğuş Çay işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Her Dem Toprak İçin' projesiyle Rize'de yetiştirilen çayda verimlilik ortalama yüzde 55 arttı. Proje, Rize'den sonra diğer bölgelere de uzanacak.

Sürdürülebilir çay tarımının temelini oluşturan toprak sağlığının korunması amacıyla Doğuş Çay ve TEMA Vakfı iş birliğiyle 2016 yılında Rize'de başlatılan 'Her Dem Toprak İçin' projesi 6 yılı geride bıraktı. 2021 yılında başlayan üçüncü etap çalışmalarında, yüzde 38 olan çaydaki verim artışı ortalama yüzde 55'e yükseldi. Çay topraklarındaki asitleşme sorunu hakkında sosyal paydaşlara yönelik farkındalık çalışmalarıyla başlayan ve 6 yıldır başarıyla devam eden projenin 2022 yılı sonuna kadar devam edecek üçüncü etabında Trabzon ve Artvin illerinde de başlayan örnek bahçe uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

TOPRAK DOSTU PROJE

Projede bugüne kadar elde edilen kazanımlara değinen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç; "2016 yılında Rize'de hayata koyduğumuz 'Her Dem Toprak İçin' projesinde, başarılı geçen 6 yıldan sonra bu yıl da çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Projenin ilk iki etabında, kimyasal gübre kullanımına bağlı olarak sağlığı bozulan çay bahçesi topraklarında yaşanan asitleşme sorununa dikkat çekmek ve çay tarımına olan etkileri konusunda önce farkındalık sağlamaya çalıştık. Toprağı sağlığına kavuşturacak uygulamaların gösterilmesine ağırlık verdik. Projenin 3'üncü etabında ise çalışmalarımıza Artvin ve Trabzon illerini de katarak toprak dostu uygulamaların daha fazla alanda uygulanması ve bölgede yaygınlaştırılması için çalışıyoruz.

1330 ÜRETİCİYE ULAŞTI

Projenin ilk iki etabında başlattığımız saha çalışmalarında kimyasal gübre kullanmadan, toprak dostu uygulamalar yaptığımız örnek bahçelerde ortalama verim yüzde 38 arttı. Toprak sağlığına kavuştukça, bereketi de artıyor. Nitekim, 2021 yılında da elde edilen verim artışı yüzde 55'e ulaştı" açıklaması yaptı. Ataç, "Geçmişte 1200 üreticiye ulaştığımız eğitimlerde, projenin üçüncü etabında 130 üretici daha eklenerek 1330 üreticiye ulaştık. Toplam 650 kadın katılım sağladı" dedi.

ÖNCELİĞİMİZ ÇAY TARIMI

2016 yılında TEMA Vakfı ile birlikte hayata geçirdikleri 'Her Dem Toprak İçin' projesiyle tüm Türkiye'de farkındalık sağladıklarını, artık Rize dışındaki illerde de uygulamaların artırılmasını hedeflediklerini belirten Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı; "Çayın ana vatanı Rize'den çıkan bir marka olarak çay tarımının etkin ve verimli şekilde yapılabilmesi en önemli önceliklerimiz arasında" dedi.

HEDEF BİR NUMARA OLMAK

Batallı, "Doğuş Çay olarak dökme çay ile başlayan yolculuğumuz yıllar içerisinde poşet çay, yeşil çay ve bitki meyve çaylarıyla birlikte ürün portföyü genişleyerek devam etti. Çay ile başlayan faaliyet alanımızı, ilerleyen yıllarda farklı kategorilere giriş yaparak genişlettik. Bugün itibarıyla Türkiye geneline yayılmış 11 üretim tesisiyle çay, şeker, salça, içecek (soğuk çay ve limonata) ve cips sektörlerinde faaliyet gerçekleştiriyoruz. Yüzde 100 yerli sermayeli ve büyüyen nadir Türk şirketlerinden biri olarak, Türkiye genelinde 70 bin çiftçiyle çalışıyoruz. Tüm bu yatırımlarımız ve çalışmalarımız sonucunda da Türkiye'nin bir numaralı tarım markası olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.