Her ay zam isteyen çobanlar Sivaslıları çileden çıkardı

Sivas'ta hayvancılıkla uğraşanlar, 40 bin TL maaşla çoban bulamayınca hayvanlarını satma kararı aldı. Her ay zam isteyen çobanlar köylüleri çileden çıkardı. Köylüler, bu gidişle hayvancılığın gün geçtikçe biteceğini ve bir çözüm beklediklerini ifade etti.

DHA

Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Çevirme Köyü'nde hayvancılıkla uğraşan köylüler, çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor. Yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, yabancı uyruklu çobanlar da her ay zam isteyince köylüler sürülerini satmaya başladı.

"ÖNLEM ALINMAZSA HAYVANCILIK BİTECEK"

Hayvancılık mesleğini babadan kalma devam ettirmeye çalıştıklarını söyleyen Çevirme Köyü Muhtarı Hasan Gül, "Kışın 20 bin TL'ye bulduğumuz çobanlar, şimdi 40 bin TL'ye çıktı. Her ay zam yapıyorlar. Bunun belli bir fiyatı olmalı. Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz. Bulamayınca da bu mesleği yapamıyoruz. Bu gidişle hayvancılık gün geçtikçe bitecek. Birçok köyde şu anda hayvanlar satıldı. Bizde de ellerinde hayvanları olan satmayı düşünüyor. Buna bir çözüm bulunmalı" dedi.

"YABANCI UYRUKLU ÇOBANLAR AKDENİZ'E KAÇIYOR"

Çiftçi Murat Sulakçı ise "Çiftçiliğin de en önemli alanı olan hayvancılığa sahip çıkılması gerekiyor. Afgan çobanların da denetlenmesi gerekiyor. Çobanlık için buraya gelenler, daha sonra Akdeniz bölgesine garsonluk yapmaya gidiyor. Bunun önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor" diye konuştu.


Günlüğü 2 bin TL'ye işçi bulamıyorlar: Şu an bir devlet memuru bile ayda 40 bin TL alıyor