Her ay 1500 girişimci ihracat kervanına katıldı

TİM'in iki yıl önce hayata geçirdiği ‘TİM KOBİ İhracat Seferberliği' eğitim projesiyle bugüne kadar 35 bin 677 firma ihracata başladı. TİM Başkanı Gülle, “Bu eğitimlerle her ay ortalama 1500 firma ihracata başlıyor” dedi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2 yıl önce başladığı 'KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları'yla her ay bin 500 KOBİ'yi ihracatla tanıştırdı. KOBİ'lerin ihracata özendirildiği programla katılımcılar nasıl ihracatçı olunacağı, ihracata ilişkin desteklerden nasıl yararlanılabileceği ve ihracatın finansmanına kadar birçok konuda bilgilendiriliyor. Programla bugüne kadar toplam 35 bin 677 firmanın ihracata başlamasını sağladıklarını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, "Türk ihracat ailesi, dünyanın farklı coğrafyalarından birçok ülkede Türk bayrağını dalgalandırarak her ay rekorlar kırarken, eğitimlerimiz sayesinde her ay bin 500 yeni firmamız ihracata başlıyor" diye konuştu.

12 EĞİTİM DÜZENLENDİ

Bugüne kadar Erzurum, İzmir, Mersin, Gaziantep, Ankara, Bursa'da, Trabzon, Denizli, Giresun ve Antalya'da fiziki olarak yapılan eğitimler pandemi döneminde online olarak yapılmaya devam etti. Bugüne kadar 11'i Türkiye'de, biri KKTC'de dijital platformda olmak üzere, 12 eğitim programı düzenlediklerini anlatan TİM Başkanı Gülle şunları kaydetti: "Göreve geldiğimizden beri, yurdumuzun her bir köşesinde, ihracat ailemize yeni üyeler, yeni ihracatçılar kazandırmak için büyük bir hızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhracatı teşvik etmek ve firmalarımızı ihracata başlatmak adına, dünyada uygulanan pek çok modeli detaylı bir şekilde inceledik. Çalışmalarımızın sonucunda, kendi alanında ilkleri barındıran 'TİM KOBİ İhracat Seferberliği' ortaya çıktı. Bugün, ilk eğitim programımız üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Bu eğitim programları sayesinde bir firma dahi ihracata başlasa, o firmamız belki de yıllar boyunca ihracat gerçekleştirerek ülkemizin geleceğinde önemli bir rol alacak."

DÜNYAYA ÜRÜN SATMAYI ÖĞRENDİLER

TİM Başkanı Gülle, eğitimler sayesinde ihracatçı kervanına katılan girişimlere bir de örnek verdi. Gülle, "Geçtiğimiz ay Sivas'ta ilk kez jeotermal su ile yetiştirilen yerli domates ihracatına başlanıldı. Düne kadar dışarıdan meyve sebzesini ithal eden Sivas, artık dünyaya ürün satıyor" dedi. Sivas'ın özellikle Avrupa ve Amerika ülkelerine başarılı bir ihracat performansı sergilediğine dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, şöyle devam etti: "Son 10 yılda Sivas'ın ihracatı, yüzde 53 gibi önemli bir yükselişle 76 milyon dolara yükseldi. Sivaslı ihracatçılarımız Kongo'dan Vietnam'a, Kolombiya'dan Estonya'ya toplam 12 ülkeye 2020 yılında ilk defa ihracat yaptı. Kentimiz 90 ülkeye ihracat yapıyor."

HANGİ EĞİTİMLER VERİLİYOR?

TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları üç hedef kitleye yönelik olarak tasarlandı. İlki, kendi işletmesi olan ve ihracat yapmak isteyen şirket temsilcileri. İkincisi, sürekli ihracat artışı sağlamak isteyen firmalar. Üçüncüsü, genç girişimciler... Eğitimlerde uzmanlar, İhracatta Pazarlama Stratejileri, İhracat Destek Programları, Proje Hazırlama, İhracatın Finansmanı, İhracat Kredileri, İhracata Yönelik Garanti Sigortası Uygulamaları gibi birçok konuda tecrübelerini aktarıyor.