Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2010 yılında büyük bir yangın geçiren Haydarpaşa Garı'nda devam eden restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceledi. 11 Mayıs 2018 tarihinde 2. etap restorasyon çalışmalarının başladığı garla ilgili sona yaklaşıldığını belirten Karaismailoğlu, Haydarpaşa Garı'nın yeni yüzüyle hizmet vereceğini söyledi. Bakan Karaismailoğlu, Tarihi Haydarpaşa Gar Alanı, Arkeopark ve Gar Kompleksi'nin tasarım konseptiyle Türkiye ve dünyada bir ilk olacağını ifade ederek, "İstanbul'un tarihine ışık tutan arkeopark, tarih turizmi açısından önemli bir çekim noktası haline gelecek" şeklinde konuştu.
ANTİK ŞEHİR ÇIKTI
Karaismailoğlu "Çalışmalar sırasında antik Khalkedon (Kalkedon) şehrine ait olduğu düşünülen tarihi yapılar gün yüzüne çıktı. Yine, İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından peron araları ve çevresinde yapılan kazılarda Osmanlı, Roma, erken ve geç Bizans dönemi yapı temellerine rastlandı. Bu tür durumlar doğal olarak projelerimizde istenmeyen gecikmelere neden olabiliyor. Ancak insanlığın ortak mirası olan bu değerlere karşı kayıtsız kalamazdık. Biz de ilgili kuruluşlarla irtibat kurduk ve ortak çalışmalar yaptık" ifadelerini kullandı.
YENİ YÜZÜYLE AÇILACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını aktaran Karaismailoğlu, "En kısa zamanda gün yüzüne çıkan tarihi değerleri halkımızla ve tüm dünyayla paylaşacağız. Bu kapsamda yeni bir çalışmamız var. Haydarpaşa Garı, restorasyon, müze ve arkeo park çalışmalarımız tamamlandığında, eskiden olduğu gibi demiryolu faaliyetlerine de yeni yüzüyle kısmen devam edecektir. Gar binası, ulaşım hattımızın bir parçası olarak halkımızın hizmetinde olacaktır" diye konuştu. Haydarpaşa Garı'nın İstanbul halkının gözbebeği ve herkesin ortak değeri olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, "Herkes bilsin ki Haydarpaşa Garı emin ellerdedir" değerlendirmesinde bulundu.
TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Adil Karaismailoğlu, arkeolojik kazı alanını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Haydarpaşa'da bir gar binası bir de eski istasyon bölgesi olduğunu belirten Karaismailoğlu "Yüzlerce arkadaşımız buradaki tarihi kültürü ortaya çıkarmak için çalışıyor. Marmaray kapsamında Gebze'den Halkalı'ya kadar çok önemli bir hat hayata geçti. Şehri baştan başa kat eden bir metro hattında çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda da Haydarpaşa'da çalışmalarımıza başlamıştık fakat burada 8 bin 500 yıl öncesine dayanan kalıntılar çıktı, bu yüzden kurul onayları ve İstanbul Arkeolojik Müzeler Müdürlüğü ile çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
İKİ BÜYÜK YANGIN GEÇİRDİ
Karaismailoğlu, Haydarpaşa Garı'nın toplumsal belleğimiz ve şanlı tarihimizin ortak simgelerinden biri olduğunu belirterek, 1979'da petrol yüklü Romen tankerinin İstanbul Boğazı'ndan geçerken, Haydarpaşa Garı'nın açıklarında patladığını hatırlattı ve "27 gün süren büyük yangına ve çevre felaketine yol açan kazada Haydarpaşa Garı'nın camları ve tarihi renkli vitrayları parçalanmıştır" dedi. Karaismailoğlu, 2010 yılında çıkan yangında da Haydarpaşa Garı'nın çatısının çöktüğünü hatırlattı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tarihi Haydarpaşa Garı'ndaki kazı çalışmalarını inceledi.