Hem iyilik hem kar dönemi: Girişimler sosyalleşiyor

Ticari olarak kurulan ama amacı toplumsal sorunlara çözüm getirmek olan 'sosyal girişimler', geleceğin iş modeli haline geldi. Türkiye’de sosyal girişim sayısı şimdiden 9 bini buldu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Satın alınan her ayakkabı için bir çift ayakkabıyı ihtiyaç sahibi bir çocuğa hediye eden TOMS’un kurucusu Amerikalı girişimci Blake Mycoskie, 2006'da markayı kurarken muhtemelen milyonlarca dolarlık satışa ulaşacağını bilmiyordu. Kâr etmeyi amaçlayan ama elde ettiği kârı, topluma fayda üretmek için kullanan ‘sosyal girişim’lerin ürettiği ürünler milyonlarca kişi tarafından satın alınıyor, verdikleri hizmetler öncelikli tercih ediliyor. Ekonomi profesörü Muhammed Yunus ve Ashoka’nın kurucusu Bill Drayton’ın öncülüğünü yaptığı sosyal girişimlerin sayısı dünyada hızla artarken, Türkiye de bu yarıştan geri kalmıyor. 

9 BİN ŞİRKET KURULDU 

Araştırmalara göre 2019 yılına kadar Türkiye’de 9 bin sosyal girişim kuruldu. Sosyal girişimcilik sektörünü ‘geleceği parlak, giderek gelişmekte olan bir sektör’ olarak nitelendiren Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu Yönetici Direktörü Dr. Gonca Ongan,  “2010’da sosyal ekonomi Avrupa’da 14.5 milyon kişiye istihdam sağlamış.  Türkiye’de de deyim yerindeyse her gün yeni bir sosyal girişimcilik örneğiyle karşılaşıyoruz” diyor. Uzmanlara göre bu dönemde sosyal bir girişime imza atan veya onları destekleyenler kârlı çıkacak. 

2 yılda 15 girişime ulaştı

Garanti BBVA Momentum Sosyal Girişimcilik Programı iki yılda 15’in üzerinde sosyal girişimciye destek oldu. Türkiye’de bir finans kurumu tarafından yürütülen ilk sosyal girişimcilik programı olan Garanti BBVA Momentum, 2019 yılı döneminde 10 sosyal girişimciye daha destek verecek. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Projeyle Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı ve bu alanın ülkemizdeki gelişimini desteklemeyi hedefliyoruz” dedi. 

Kamu ve özel sektör projeleriyle destekleniyor

TÜRKİYE'DE sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek için birçok proje hayata geçiriliyor. Birkaç ay önce kurulan Sosyal Girişimcilik Ağı Projesi sosyal girişimcileri kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarıyla buluşturup destek bulmalarına yardımcı oluyor. Ashoka Türkiye, İmece Sosyal İnovasyon Platformu, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu, Impact Hub, Sosyal İnovasyon Merkezi, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülleri Türkiye’de sosyal girişim ekosistemini desteklemek için hayata geçirilen diğer projeler  arasında yer alıyor.