Helal jelatin üretti, ülkeler sıraya girdi

3 kuşak derici olan Uyguner ailesi, Balıkesir'de kurduğu fabrikayla helal yaprak jelatin ve kolojen üretimine girdi. Fabrika daha açılmadan Rusya, Avrupa ve Müslüman ülkelerden sipariş yağmaya başladı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Deri sektöründe 85 yıllık tecrübeye sahip Uyguner Deri ile 15 yıldır jelatin ve kolajen alanında yatırımları olan Jelyap, Türkiye'nin ilk helal yaprak jelatin ve kolajen üretimini yapmak için Gelner Gıda'yı kurdu. Pandemiye rağmen Balıkesir Gönen'de 1 yıl içerisinde hayata geçirilen fabrikayla derinin kullanım alanları çeşitlendirilip katma değerli ihracatın önü açılacak. İlaç, kozmetik ve gıda sektöründe yoğun olarak kullanılan jelatin ve kolojeni sığır derisinden üreterek helal ürün hassasiyeti olan kesimleri hedefleyen firma, daha fabrikayı açmadan firmalardan yoğun sipariş talebi almaya başladı.

6 MİLYON $ YATIRDI

Yurtdışında jelatinin ağırlıklı olarak domuzdan elde edildiğine dikkat çeken Gelner Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, "Bu nedenle helal ürünlerimize tüm İslam dünyasından çok ciddi talepler aldık. Rusya ve Avrupa ülkeleri de sırada" dedi. Gönen'de 20 bin dönüm arazi üzerindeki 7 bin metrekarelik binada geçen ay üretime başlayan firma, ilk aşamada yıllık 3 bin ton üretim kapasitesiyle çalışacak. Fabrikanın 6 ila 9 bin tonu kaldırabilecek kapasitede inşa edildiği bilgisini veren Burak Uyguner şunları kaydetti: "Üretimin yüzde 50'sini, ihraç edeceğiz. Fabrikamızda sadece gıda jelatini değil, kolojen, yaprak jelatin, kılıf, ilaç kapsülü gibi farklı ürünleri de geliştireceğiz. Bu işe 6 milyon dolar yatırım yaptık. Hedefimiz Türkiye'nin ithalatçı olduğu fakat hammadde konusunda yetkin olduğu bir ürün olan jelatini, sığır derisinden üreterek 4 milyar dolarlık global pazardan pay almak."

HAMMADDEYE HAKİM OLANLAR KAZANACAK

Balık, domuz ve sığırdan elde edilen jelatin üretimine dünyada Alman, Amerikalı ve Belçikalı 3 büyük grup hakim. Bu sektörde ilk kurulan bu şirketlerin hammaddeyi tedarik ettikleri dericilere eziyet ettiklerini ifade eden Burak Uyguner şunları kaydetti: "Dünyadaki bu zihniyet bizim bu işe yatırım yapmamızda etkili oldu. Türkiye'de 2 tane gıda jelatini yapan fabrika var. Bizimle birlikte 3 oldu. Bundan sonra hammaddeye hakim olan ve katma değeri yaratan firma ve ülkeler pazara hakim olacak. Jelatin yapmak için de o memleketin güçlü bir tabakhanecilik altyapısına sahip olması gerekiyor. Türkiye bunlardan biri. Uyguner Deri olarak biz de 85 yıldır bu işi yapıyoruz. Bu nedenle bütün dünyadaki hammadde deri ağını iyi biliyoruz. Ürünü Avrupa'dan, Kuzey Amerika'dan, Afrika'dan getirtip Türkiye'de jelatin ve kolojen üretimini artıracağız."

GIDA VE İLAÇ ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR

Genellikle yiyeceklerin dayanıklılığını artırmak için kullanılan jelatin eczacılık, fotoğrafçılık ve kozmetikte de ürün yapımında kullanılıyor. Dünya'da 400 bin tonluk jelatin ve kolojen pazarı var. Türkiye'nin bu pazardan aldığı pay 10-12 bin tonlarla sınırlı. Dünyada Jelatin ve kolojen pazarının şu anki büyüklüğünün ise 4 milyar doları bulduğu belirtiliyor.