ABD'ye 12. hattı açtı... Hedeflerini aşan THY yeni hatlarla büyüyor

Seattle'ı da uçuş ağına ekleyen THY, yeni hatlar için kollarını sıvadı. Bu yıl için çift haneli büyüme hedeflendiğini söyleyen Ahmet Bolat, “Yurtdışında THY'ye yüksek talep var. Yeni hatlar yolda” dedi

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Türkiye'nin yurtdışındaki bayrak taşıyıcı markası Türk Hava Yolları (THY), yurtdışında açtığı yeni hatlarla büyümesini sürdürüyor. Şirketin son olarak uçuş ağına dahil ettiği noktalardan biri de ABD'nin en zengin ilk 10 şehri arasında yer alan Seattle oldu. THY'nin ABD'deki 12'nci destinasyonu olan hatta uçuşlar haftada 4 gün karşılıklı olarak yapılacak. Hat açılışı dolayısıyla Seattle uçağında sorularımızı yanıtlayan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, "Türkiye'nin en önemli markası THY'yi hep birlikte büyüteceğiz. Bu yıl çift haneli büyüme hedefimiz vardı, bütçenin üstüne çıkıyoruz. 2019'un da yüzde 3-4 üzerine çıktık. Ukrayna ve Rusya'nın bizi çok etkilemedi. 2023'te de büyümemiz çift haneli olacak..." dedi.

BEDAVA ALMAYIZ

Yakın zamanda Seattle'ın yanı sıra Buhara ve Tivat hatlarını da açtıkları bilgisini veren Bolat, "Amerika'da Detroit, Denver ve Orlando hatlarının yanı sıra Asya'da da yeni hat çalışmalarımız sürüyor. Mevcut frekanslarımızı da artırmayı istiyoruz ama uçak yok. Uçak geldikçe bunları artıracağız" diye konuştu. Bolat, şunları anlattı: "24 saatte içinde bulunduğumuz uçağın business class yolcusu doldu. Bu hatta büyük bir talep var. Uçuşları artıramamamızın en önemli nedeni geniş gövde uçağımızın olmaması. Yakında 6 adet Airbus A350 satın aldık. Öte yandan A380'le ilgili hiçbir düşüncemiz yok, bedava verseler yine kullanmayız. Aynı şekilde 747-8'i de almam."

13 MİLYAR $ KATKI

Aynı zamanda Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı olan Bolat, bu konuda yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin 225 milyar dolarlık ihracatının 55 milyar doları hizmet ihracatından geldi. THY olarak bu rakama 8 milyar dolar katkı verdik. 2022 sonunda katkımız 13 milyar dolara çıkıyor. Hedefimiz koordinasyonu artırarak bu yıl hizmet ihracatını 80 milyar dolara, 4 yılda da 110 milyar dolara çıkarmak."

Bolat, başkanlığı döneminde odak noktalarından birinin de iştiraklerinin kârını artırmak olduğunu söyledi. Geçen yıl elde ettikleri 1.4 milyar dolarlık kâr içinde iştiraklerinin payının 130 küsur milyon dolar olduğu bilgisini veren Bolat, "Hedefim şu iştiraklerimizin kârının ana şirketimi TK'nın kârının yarısına erişmesi. Öte yandan Turkish Technic, Turkish Ground Services'in dünya çapında bir şirket olması önemli, Do&Co zaten olmaya başladı. Kabin, koltuk ve eğlence şirketimizi birleştirerek tek çatı altında topluyoruz" dedi.

KOLLAR SIVANDI

Sohbet sırasında AnadoluJet'te yaşanan yüksek talep artışına da dikkat çeken Bolat, filoyu yeni nesil uçaklarla güçlendirdiklerini söyledi. Peyderpey imaj değişikliği ve markalaşma çalışmalarına gidecekleri bilgisini veren Bolat, "Anadolu Jet'in rezervasyon sistemini TK'dan ayırmayı düşünüyoruz. AnadoluJet'in şirketleşmesi daha mantıklı" dedi.

KABİN MEMURU 12 BİN LİRA ALIYOR

17 yıl önce THY'de çalışmaya başladığını ve "işin içinden" gelen biri olduğunu söyleyen Bolat, şirketin 2003'ten bu yana çok iyi yönetildiğini anlattı. 63 bin kişilik bir aile olduklarını söyleyen Bolat, çok iyi bir kadroya sahip olduğuna vurgu yaptı. Çalışan bağlılığının önemine dikkat çeken Bolat şunları söyledi: "Hakikaten şirket eksponansiyel şekilde büyüyor. Büyürken de çalışanların bağlılığını devam ettirmemiz lazım. Herkes fedakarca çalışıyor. Bizde bir kabin memuru 12 bin TL alıyor, bu temmuzda da zam gelecek, üç ayda bir de ikramiyesi var. Bu sene çalışanlarımıza yüzde 10 kâr dağıtacağız, çalışanlarımıza bu sözümüzü yerine getireceğiz." Bolat THY'de şu an bir kadın yönetim kurulu üyesi ve 4 kadın başkan olduğunu, kadın çalışan ve yönetici sayısını artırmayı da hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

SEATTLE'A İLK UÇUŞ

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, uçuş ağına dahil ettiği Seattle uçuşu sırasında sorularımızı yanıtladı. Bolat "Pasifik'teki ilk destinasyonumuz Seattle'a uçuş başlatmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

AYAKKABI ÇEKECEĞİ KİTTEN ÇIKTI

Plastik kullanımını azaltmak için yolcu kitlerinde değişikliğe gittiklerini hatırlatan Bolat, yaptıkları araştırmalarda dağıttıkları kitlerde verilen ayakkabı çekeceği ve tarakların kullanılmadığını tespit ettiklerini söyledi. Plastik kullanımını azaltmak için bunları kitlerden çıkardıkları bilgisini veren Bolat "Yolcuların dağıttığımız diş fırçalarını kullanıp kullanmadığını bilmiyoruz. Bunun yerine lavaboda tek kullanımlık fırça bulundurma modeli üzerinde çalışıyoruz" dedi.

400 YERLİ PİLOT GELSE ALIRIM

Ahmet Bolat, 377 uçaklık filosu ile 129 ülke ve 340 noktaya uçan THY'nin pilot ihtiyacına dikkat çekti. Taleplerde 2019'un üstüne çıkmalarına rağmen ekstra uçuş koyamadıklarını anlatan Bolat, hatta bazen uçuş kestiklerini belirtti. Türkiye'de ve dünyada gelecek 3 yılda büyük bir pilot ihtiyacı olacağını söyleyen Bolat şunları aktardı: "Şu anda pilot arıyoruz, bunun için bazı şartları değiştirdik. Kendimiz de yetiştiriyoruz burada da kapasiteyi artırmayı düşünüyoruz. CPL lisanslı pilotları ne kadar kısa sürede siteme katabiliriz, onu çalışıyoruz. Şu anda bizde 400 yabancı pilotumuz var, 400 yerli pilot gelse hepsini alırız."