Hazine’den rekor ihraç: 26.2 ton altın rezerve kazandırıldı

Hazine ilk defa kurumsal yatırımcıya yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Toplamda 26.2 ton altın toplanırken, değeri ise 1.1 milyar $ oldu. 

Miray ÇİMEN

Hazine ilk defa kurumsal yatırımcıya yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Gerçekleşen ihracın ardından rekor sayılabilecek talep topladı. Toplamda 26.2 ton altın toplandı. Yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yeni finansal araçların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, 2012’den itibaren yurtiçi ve yurtdışı piyasada kurumsal yatırımcılara yönelik kira sertifikası ihraçları yapılırken, 2017’den itibaren ise bireysel yatırımcılara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları gerçekleştiriliyor.

KURUMSAL YATIRIMCILAR İÇİN

Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması ve yurtiçi tasarrufların artırılması amacıyla başta Emeklilik ve Yatırım Fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik dün valör tarihli olarak Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracı gerçekleştirildi. Kurumsal yatırımcılara yönelik olarak yapılan ihraçta 24.3 ton altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihraç edildi. 1.9 ton altın karşılığı altın tahvili ihracı gerçekleştirilerek yaklaşık 1.1 milyar dolar değerinde 26.2 ton altın rezervlere kazandırıldı.

Devamı da gelecek

Özellikle Emeklilik ve Yatırım Fonlarının portföylerinde bulunan ve yatırıma yönlendirilmemiş altınların belirli bir getiriyle tahvil ve kira sertifikasına yönlendirilmesiyle bu senetlerin, söz konusu fonların getirilerine olumlu katkı sağlayarak yatırımcıların sermaye piyasası araçlarına katılımını teşvik etmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla önümüzdeki dönemde de söz konusu senetlerin ihracına devam edilmesi planlanıyor.