Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Enflasyondaki kur baskısı düşecek

1.08 trilyon liralık ek bütçenin sunumunu yapan Bakan Nebati, enflasyon üzerindeki kur baskısının düşeceğini söyledi. Nebati, “Ek bütçeyle vatandaşın yanında olacağız” dedi.

TBMM'ye sunulan 1 trilyon 80 milyar liralık ek bütçe Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Bütçeyle ilgili Komisyon'a bilgi veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, azalan dış finansman ihtiyacının enflasyon üzerindeki kur baskısının düşeceğini öngördüklerini belirtti. Bakan Nebati, "Öncü göstergeler, ılımlı bir iç talep ve güçlü bir ihracata işaret ediyor" dedi

VATANDAŞA DESTEK BÜTÇESİ

Nebati "90'lı yıllarda kronik bir sorun haline gelen enflasyonu iktidara geldiğimiz andan itibaren uyguladığımız ihtiyatlı politikalarla düşürdüğümüz gibi tekrar düşürmek için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kamu olarak 2022 yılında 241,3 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Ek bütçeyle vatandaşlarımızın hanelerinde tükettiği doğal gaz ve elektriği daha ucuza kullanabilmelerini; çiftçilerimizin, işçilerimizin, emeklilerimizin, çalışanlarımızın ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın daha fazla yanında olabilmeyi amaçlamaktayız" dedi. Nebati, "Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Denetimlerimizi daha da yoğunlaştırdık" diye konuştu.

SOMUT ORTAKLIKLAR İÇİN MUTABIK KALDIK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Suudi Arabistan Ticaret ve Enformasyon Bakanı Majid Abdullah Al Qasabi ve Yatırım Bakanı Khalid Bin Abdulaziz Al Falih ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Nebati "Somut ortaklıklar için iletişimin artırılması konusunda mutabık kaldık" dedi.

EK BÜTÇE NERELERDE KULLANILACAK?

Bakan Nebati, hazırladıkları ek bütçenin 216,9 milyar lirasının kamu çalışanlarının aylıklarında yapılan artışlar kapsamında personel giderleriyle sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri için, 154 milyar lirasının emekli aylıklarında yapılan artışlar, sağlık giderleri ile işveren prim teşviki ödemeleri gibi giderleri karşılamak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan transferler için kullanılacağını söyledi. Nebati 134.5 milyar liranın da vatandaşa ucuz elektrik ve doğalgaz sağlamak için aktarılacağını anlattı.