Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Merkez'de usulsüzlük yoktur

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Merkez'in tüm işlemleri kayıtlarda yer alıyor. Bakan Elvan, CHP'nin ‘kayıp 128 milyar dolar' yalanına karşı suskunluğunu bozdu. Elvan, Merkez Bankası'nın tüm döviz alış ve satışını kamuoyu ile paylaştığını belirterek “Tüm işlemler kayıtlarda var” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CHP'nin 'kayıp 128 milyar dolar' yalanına kanunlarla ve Merkez Bankası bilançosuyla cevap verdi. Döviz satışıyla oluşan TL'nin bankalara kullandırıldığını söyleyen Elvan "Merkez'in tüm işlemleri kayıtlarında yer alıyor. Günlük olarak Merkez Bankası'nın bilançosunda ne olduğunu, bu hareketleri rahat şekilde görebiliyorsunuz. Bunu tamamen açık ve şeffaf şekilde görmeniz mümkün" dedi.

PROTOKOL YASAL

NTV'nin yayınına katılan Elvan, Merkez Bankası'nın döviz alım ve satım ihalelerinin önceden açıklandığını, doğrudan alım ya da satım müdahalelerinin ise olağanüstü oynaklık söz konusu olduğunda gerçekleştirildiğini belirterek "Merkez Bankası tüm alım ve satımlarını kamuoyu ile paylaşır" diye konuştu. Elvan, Hazine ve Merkez Bankası arasında 2017'de bir protokol imzalandığını da hatırlatarak "Buna göre Merkez Bankası olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Bu protokol de yasaldır" dedi.

GÜNLÜK GÖREBİLİRSİNİZ

Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işleminin Merkez Bankası tarafından gerçekleştirildiğini belirten Elvan "Bu alım ve satım işlemleri elektronik işlem platformlarında gerçekleşiyor. Bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok. Taraflar birbirini bilmiyor. Ama işlem bittikten sonra hangi bankanın ne aldığını günlük görebilirsiniz. Bunun örnekleri başka ülkelerde de var" dedi. Veriyi açıklama kararının Merkez Bankası'nın yetkisinde olduğunu kaydeden Elvan "Ben yayımlanmasında yarar görüyorum" diye konuştu.

İLK ÇEYREKTE % 5 BÜYÜRÜZ

Bakan Elvan, öncü göstergelere bakıldığında ekonominin, ilk çeyrekte yüzde 5 büyümesini öngördüklerini, ikinci çeyrekte de baz etkisiyle çift haneli büyüme söz konusu olacağını belirtti. Elvan Kovid-19 nedeniyle bütçede olmayan 46.5 milyarlık ek harcama zorunluluğu ortaya çıktığını da söyledi.

YASAL OLMAYAN BİR DURUM YOK

Bu işin gerçek sahibi olan Merkez Bankası teknik düzeyde açıklama yapmadan, kendisinin, bankanın bağımsızlığı üzerinde 'gölge oluşturur' düşüncesiyle konuşmak istemediğini anlatan Elvan, "MB'den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım. Burada kesinlikle yasal olmayan bir durum, yolsuzluk söz konusu değil" dedi. Elvan "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından talimatlar verildiği gibi birtakım iftiralar, ithamlar kamuoyunda yaygın şekilde yer alıyor. Siz bir yöntemi eleştirebilirsiniz. Ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız" dedi.