Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: İlk çeyrekte büyüme yüzde 6'yı gösteriyor

Bankalardan 3 destek talebi. İhtiyaç durumunda finansal sektörde tedbir almaktan çekinmeyeceklerini belirten Bakan Elvan, bankalardan 3 talepte bulundu: İstihdamı artıran yatırımlara destek olun, KOBİ'lere katkı sağlayın, finansal sağlamlığı koruyun.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Kurulu'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, bankacılık sektöründen 3 konuda destek talep ettiğini söyledi. Elvan, bu taleplerini şöyle sıraladı: "Birincisi, kıt kaynaklarımızın verimli kullanılmasında dönüştürücü bir rol üstlenin. Yüksek katma değerli üretimi ve rekabeti odağına alan yenilikçi işlere, istihdamı artıran yatırımlara desteğinizi lütfen esirgemeyin. İkincisi, KOBİ'lerimizin işlerini büyütmesine ve küresel tedarik zincirlerine entegre olmasına katkı sağlayın. Üçüncüsü ve sonuncusu, finansal sağlamlığı korumaktan asla vazgeçmeyin."

BÜYÜME BEKLENTİSİ %6

Bu yıla nasıl başlandığına değinen Elvan, büyüme cephesine bakıldığında ilk çeyreğe ilişkin göstergelerin finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve piyasa oynaklıklarına rağmen yüzde 6 civarında bir büyümeye işaret ettiğini belirtti. Elvan, "Enflasyonla mücadelede, bütüncül bir bakış açımız var. Uyguladığımız maliye politikalarıyla, para politikasını desteklemeye devam edeceğiz. Elbette kredi gelişimini de yakından izliyoruz. İhtiyaç olması durumunda, finansal sektörde makro ihtiyati tedbirleri almaktan çekinmeyeceğiz" dedi.

ASLA GERİ ADIM YOK

Bakan Elvan, ekonomi yönetimi olarak politikaları, güçlü, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme patikasının sağlanması yönünde şekillendirdiklerini vurgulayarak, "Katıldığım her toplantıda sürekli altını çizdiğim bir husus var. Kısa vadeli kazanımlar uğruna, orta ve uzun vadeli hedeflerimizden asla geri adım atmayacağız. Martta açıkladığımız reform paketi de önümüzdeki dönemin temel çıpası olacak" dedi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar da, "Yaşadığımız iç ve dış kaynaklı farklı nitelikteki şoklara benzer şekilde salgının yönetilmesinde de Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü genel olarak başarılı bir direnç ve performans göstermiştir" diye konuştu.

DOLARİZASYON EĞİLİMİ GEVŞEDİ

Bakan Elvan, ayrıca şunları söyledi: "Hanehalkının geçtiğimiz sene hız kazanan dolarizasyon eğiliminin yılbaşından itibaren bir miktar gevşediğini gözlemliyoruz. Enflasyonla mücadele politikalarımız, TL cinsinden tasarruf yapmayı teşvik edecek ve dolarizasyonu tersine çevirme konusunda elimizi oldukça güçlendirecektir. Yakında İFM Projesi Kanun Teklifi'ni tüm paydaşların görüşünü alarak Meclis'e sunmayı planlıyoruz."

BAKAN ELVAN'DAN HÜSEYİN AYDIN'A PLAKET

Bakan Elvan, bir önceki dönem TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın'a (ortada) plaket takdim etti. Törene TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar da (sağda) katıldı.

VATANDAŞIN YANINDAYIZ 136 MİLYAR LİRA HARCADIK

Saldın nedeniyle gerekli her türlü harcamayı yapmakta kararlı olduklarını belirten Elvan, "Desteklerle vatandaşımızın yanında olacağız, kimsenin bundan en ufak bir şüphesi olmasın. Elbette bunu yaparken de orta vadeli bütçe hedeflerimizden sapmayacağız" dedi. Elvan, merkezi yönetim bütçesi, işsizlik sigortası fonu ve sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı destek fonu bir bütün olarak düşünüldüğünde bugüne kadar bu üç kalemden toplam 136 milyar lira harcadıklarını, yıl sonuna kadar bu tutarın yaklaşık 183 milyar liraya, yani milli gelirin yüzde 3.2'sine ulaşmış olacağını söyledi.