Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Enflasyonla mücadeleyi kazanmalıyız

'Enflasyonla savaştayız' Enflasyonun nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engel olduğuna dikkati çeken Bakan Elvan “Enflasyonla mücadeleyi bu ülkenin refahı için mutlaka kazanılması gereken bir savaş olarak görüyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, enflasyonla mücadeleyi ülkenin refahı için mutlaka kazanılması gereken bir savaş olarak gördüklerini söyledi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda konuşan Bakan Elvan, işgücü piyasalarını canlandırmanın en temel öncelikleri olmaya devam edeceğini vurgulayarak, fiyat istikrarının sağlanması ve cari açığın kontrol altında tutulmasının da ekonomi politikalarının odağında yer aldığını söyledi. Enflasyonun nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engel olduğuna dikkati çeken Elvan, "Yüksek enflasyonun olduğu ortamda nispi fiyat yapısı bozulur, karar almak güçleşir, yatırım yapmak zorlaşır ve kaynaklar verimsiz alanlara gider" dedi.

MAKAS RAHATSIZ EDİYOR

Elvan, üreticiyle tüketici fiyatları arasında artan makasın kendilerini oldukça rahatsız ettiğini belirterek, "Yapısal politikalara hız kazandıracağız" dedi. Yakında kuracakları Fiyat İstikrarı Komitesi'nin, enflasyon üzerinde risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerileri geliştirmeye odaklanacağını belirten Elvan, şöyle konuştu: "Bu komite, Merkez Bankasınca uygulanan politikaları tamamlayıcı bir fonksiyon üstlenecek. Üretim yapısında kalıcı ve rekabetçi bir yapıyı hakim kılıp fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek istiyoruz."

SALGIN DESTEĞİ 191 MİLYARA ULAŞACAK

Bakan Elvan, Türkiye'nin pandemi sürecini başarıyla yürüttüğünü belirterek, "Sunduğumuz desteklerin tutarı 141 milyar lirayı aştı. Yıl sonuna kadar bu tutarın 191 milyara ulaşmasını bekliyoruz" dedi. Elvan, "Böylesine zorlu dönemde üretimde ve ticarette süreklilik devam ettiyse kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, nakdi ücret ve normalleşme desteği gibi mekanizmaların payı büyük" dedi.

SANAYİCİLERE SESLENDİ: ÖDEYEBİLECEĞİNİZ KADAR BORÇ ALIN

Sanayicilerin yükünü azaltacak düzenlemeleri yapmakta kararlı olduklarını vurgulayan Elvan, sanayicilerden 4 temel beklentileri olduğunu belirterek, bunları şöyle sıraladı:

Dijitalleşmeyi teşvik eden ve rekabet gücünü artıracak yatırımlara öncelik verin. Birlikte çalıştığınız KOBİ'lerle büyüme yoluna gidin.

Ödeyebileceğiniz kadar lütfen borç alın, büyük yüklerin altına lütfen girmeyin. Aile şirketi hüviyetinden çıkıp, daha kurumsal bir yapıyı oluşturmaya odaklanın.

İstihdam ve teknoloji dengesini çok iyi kurmaya özen gösterin.

Sanayinin yeşil dönüşümünü asla ıskalamayın.