Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: Yüzde 9 büyüme, düşük cari açık

''Enflasyonda temkinliyiz'' Hazine ve Maliye Bakanı Elvan enflasyonun tüm dünyada sorun olmaya başladığını belirterek “Küresel konjonktür ve yurtiçi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor” dedi. Elvan yıl sonunda yüzde 9'un üzerinde büyüme beklediklerini de söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, komisyona yaptığı sunumda yüksek enflasyonun sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde bir sorun olmaya başladığını belirterek "Piyasa faizlerinde, varlık fiyatlarında, döviz kurunda ve beklentilerde yaşanan hareketliliğin farkındayız. Tüm bu unsurlar, entegre bir şekilde enflasyon görünümünü şekillendiriyor. Küresel konjonktür ve yurtiçi enflasyonun seyri temkinli olmayı gerektiriyor" dedi.

YÜZDE 9 BÜYÜRÜZ

Elvan, küresel enerji fiyatlarındaki artışlara da dikkati çekerek, bu yükselişlerin neden olduğu maliyet artışlarını, vatandaşlara en az düzeyde yansıtıp maliyetin önemli bir bölümünü üstlendiklerini söyledi. Elvan "2021 yılında büyümenin dengeli bir görünüm ile yüzde 9'un üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Büyümenin en az yüzde 65'i yatırımlar ve net dış taleple desteklenecek. 2021 yıllını geçmiş dönem eğilimlerinin aksine yüksek büyüme ve düşük cari açık ile kapatacağız. Cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirme çabası içindeyiz" dedi.

ÇIPA KAMU MALİYESİ

Elvan "Türkiye ekonomisinin en güçlü çıpası kamu maliyesidir. Mali disiplin şiarımızdan asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. 2021 yılı bütçemizde yüzde 4,3'lük bir bütçe açığı öngörmüştük. Bu yılı yüzde 3,5'in altında bir bütçe açığıyla kapatacağız" dedi. Elvan piyasa koşullarına bağlı olmakla birlikte, önümüzdeki yıl yurtiçinde döviz cinsi borçlanma yapmayı planlamadıklarını da söyledi.

KURU PİYASA BELİRLİYOR

Elvan, döviz kuruna ilişkin son dönemde yapılan yanlış yorumlara da dikkati çekerken, "Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla, yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir" dedi.

YAPILANDIRMADAN 46 MİLYAR TAHSİLAT

Bakan Elvan, yapılandırma kanunundan yararlanmak üzere 5,9 milyon mükellefin başvuruda bulunduğunu ifade ederek, "155 milyar lira toplam alacak yapılandırıldı. 1 Kasım itibarıyla yaklaşık 46,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi" dedi. Halkbank aracılığıyla 2021'de 185 bin esnaf ve sanatkara yaklaşık 24 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdıklarını da hatırlatan Elvan "Bu kredilerden doğan faizin de yaklaşık yüzde 50'sini bakanlıkça karşıladık. Salgını da dikkate alarak burada önemli bir düzenleme daha yaptık. Esnafımızın 2021'den önce kullandığı hazine destekli kredilerin faizlerinin ortalama yüzde 75'ini yıl sonuna kadar biz karşılayacağız" dedi.