Hayvanlara akıllı cep

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bakanlık tarafından Karaman'daki CHS Tarım ve Hayvancılık AŞ'de hayata geçirilen Hayvan Takip Sistemi'ni tanıttı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Deyim yerindeyse her hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz. Tabii bu, daha küçük, pili yaklaşık 5 yıl giden bir cep telefonu. Birçok teknolojik özelliğe sahip 'akıllı küpe', Hayvan Takip Sistemi'nin önemli bir parçasıdır" dedi. Pakdemirli, sistemin 5 ilde 400 büyükbaş üzerinde denemelerinin tamamlandığını belirterek, "Proje sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, bu sistemin uygulandığı yerlerde, süt veriminde yüzde 25 artış, buzağı veriminde yüzde 20 artış ve sağlık giderinde yüzde 15 azalış tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.

ANLIK KONTROL İMKANI

Bakan Pakdemirli, sistemle, hayvanların konumları, yem yeme ve geviş getirme gibi beslenme durumları, aşılama kayıtları, koordinasyon bilgisi ile hareket ve sevk durumları, kızgınlık ön uyarı bilgilendirmesi, kulak iç sıcaklığı gibi verilerin anlık olarak merkezi programa aktarıldığını dile getirdi.