Hayvan gübresi depolarıyla verim artırılacak

Kırklareli'nde hayata geçirilen Mera Alanlarında Organik ve İnorganik Gübre Uygulaması Demonstrasyon Projesi kapsamında, 300 ve üzeri baş hayvan beslenen 40 çiftlikte, atık depolama alanları oluşturuldu.

Kırklareli'nde farklı tarım teknikleri, hayvancılık faaliyetlerinde yem maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve meraların etkin kullanılması amacıyla çalışmalar sürüyor. Çevre kirliliğinin önlenmesi, organik üretim modelinin artırılması amacıyla Kırklareli Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen Mera Alanlarında Organik ve İnorganik Gübre Uygulaması Demonstrasyon Projesi kapsamında, 300 ve üzeri baş hayvan beslenen 40 çiftlikte, atık depolama alanları oluşturuldu. Bu çiftliklerden elde edilen atıklar, gübre haline getirilerek Deveçatağı Köyü'nde 200 dekar mera alanına vidanjörlerle püskürtülüyor. Projeyle meralardaki verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Yaz ve kış dönemlerinde gübrelenecek meralardaki verim incelenecek.

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Canan Şen, meralarda verimliliğin artmasıyla yağmur damlacıklarının toprakta kalmasının sağlanacağını belirtti. Şen, şunları söyledi: "Toprakta su ne kadar tutulabilirse bitki örtüsü de o kadar verimli oluyor. Organik gübrelerin bu yararından yola çıkarak projeyi uygulamaya koyduk. Türkiye'ye örnek olacak diye düşünüyorum."