Havalimanı güvenliğinde kuş uçsa haberimiz olacak

Türkiye’deki havalimanlarında radar tabanlı güvenlik sistemine geçiliyor. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, ilk olarak Antalya Havalimanı’na kurulan sistemle birlikte civarda kuş uçurtulmayacağını söylüyor. 

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Dünya genelinde artan terör olayları ve güvenlik kaygılarıyla başta Amerika olmak üzere havalimanlarında alınan güvenlik önlemlerinde sürekli artış yaşanıyor. Türkiye’de aldığı uluslararası standarttaki güvenlik önlemleriyle ön plana çıkıyor. Türkiye’de havalimanı güvenlik teknolojilerinde yeni sistemler birbiri ardına geliyor. Son olarak Türkiye’de ilk kez bir havalimanında çevre güvenliği, radar tabanlı yapılacak. Antalya Havalimanı’na radar tabanlı çevre güvenlik sistemi ve tesisi kurulacak.

GECE GÖRÜŞLÜ KAMERALAR 

Havalimanı güvenliğiyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, “Önemli bir projemiz var. 16 milyon TL sözleşme imzalayacağımız Antalya Havalimanı’nın tüm çevre güvenliğini radarla yapacağız. Bunun için start verdik. Antalya’da 4 tane radar yer alacak ve gece görüşü de olan sensörlü kameralar olacak. Yeraltından da fiber optiklerle kumanda merkezine görüntüler anında eşzamanlı aktarılacak. Çok komplike ve iyi bir sistem. Kuş uçsa haberimiz olacak. Çok önemli bir proje” dedi. 

Diğerlerine de kurulacak

Funda Ocak, pilot bölge olarak başta Ankara Esenboğa Havalimanı’nın seçildiğini ancak kamulaştırma sınırlarının netleşmemesi nedeniyle projenin Antalya’ya kaydırıldığını söyledi. Ocak, ”Esenboğa’da üçüncü pist bittikten sonra aynısını orada da yapacağız” dedi. 

4 yılda 95 milyon liralık yatırım yapıldı

Güvenlik yatırımlarına ilişkin bilgileri de paylaşan DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Türkiye genelindeki havalimanlarında bu yıl 35 milyon TL’ye X-Ray ve tanesi 500 bin dolar olan 24 body scanner (Vücut Tarayıcı) da alındığını söyledi. Türkiye, 2014-2017 yılları arasında havalimanları güvenlik teknolojilerine 95.4 milyon TL harcama yaptı.