Hava kargoda gelir bu yıl 191 milyar dolara çıkacak

Pandemi döneminde büyük yara alan hava kargo taşımacılığında rekor büyüme bekleniyor. Bu yıl hava kargoda taşınan yük miktarının 68.4 milyon tona, gelirinin ise 191 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Pandemiyle yara alan havayolu taşımacılığı büyüme ivmesini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Hava kargo yoluyla taşınan yük miktarının bu yıl rekor düzeye yükseleceğini öngören Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'ne (IATA) göre, havacılık endüstrisinin bu yıl toplamda 68.4 milyon tonun üzerinde bir kargo taşıması bekleniyor. Sektördeki tüm bu pozitif gelişmeler kasımda İstanbul'da düzenlenecek Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı'nda ele alınacak.

SALGIN ÖNCESİNE DÖNÜŞ

Dev etkinliği düzenleyen EKO Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Ekin Seren Ünsaç, "Hava kargo taşımacılığında pandemi öncesine yaklaşıldı. Kısıtlamaların dünya çapında hafiflemesiyle sektör özellikle yolcu talebi cephesinde büyük bir canlanma yaşarken, hava kargoda ise bu yıl rekor hacim bekleniyor" dedi. Rusya'ya uygulanan yaptırımların havacılık sektöründe baskılayıcı etkisinin devam ettiğini belirten Ünsaç, "Rusya hava sahasının birçok havayolu için kapalı olması nedeniyle, özellikle kargo uçakları daha uzun rotalara kullanmak zorunda kaldı ve bu rota değişiklikleri de kargo uçaklarına ciddi bir maliyet artışı getirdi" dedi. Ünsaç, şunları söyledi:

2019 YILINI KATLAYACAK

"Küresel hava trafiğinin yüzde 83'ünü temsil eden IATA, bu yıl kargo gelirlerinin 191 milyar dolara ulaşacağını, bu rakamın 2019'un nerdeyse iki katına ulaşacağını öngördü. Öte yandan hava kargo yoluyla taşınan yük miktarının da bu yıl rekor düzeye çıkacağını öngören IATA'ya göre havacılık endüstrisinin toplamda 2022'de 68.4 milyon tonun üzerinde bir kargo taşıması bekleniyor."

ROTALAR DEĞİŞTİ, MALİYETLER ARTTI

Lojistik endüstrisinin tüm modlarında olduğu gibi havacılıktaki gelişmelerin de ele alınacağı Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, ilgili kesimlere ciddi fırsatlar sunuyor. Ünsaç, şu bilgileri paylaştı: "Havaalanları ve havayolu yatırımcıları kadar havayolu operatörleri ve hizmet alan tarafların da buluştuğu logitrans, diğer modların havayolu taşımalarına entegrasyonu ve işbirliği çabalarına da önemli ölçüde ışık tutuyor. Rusya'ya yönelik ambargolar havayolu rotalarında da değişikliklere neden oldu. Rota değişiklikleri, hava kargo uçaklarının sefer maliyetlerini, bu da navlunları artırdı. Hava kargoya etkinliklerine özel olarak yer veren logitrans, taşıma türlerinin işbirliği ve etkileşim içinde olduğu lojistik endüstrisinde dünyanın en etkili buluşma noktası durumundadır." Fuar, 16-18 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek.