Hastalığı girişimci yaptı! Niş bakterilerle başarıyı yakaladı

Tıbbi yöntemlerle çözemediği iltihaplı romatizma hastalığını laboratuvarda ürettiği bakterilerle yenen mikrobiyolog Ali Rıza Akın, gıda takviyesi işine girdi. Dünyada alanında 3 firmadan biri olan Next Microbiome, kısa süre içinde ihracata hazırlanıyor.

HABER MERKEZİ

Probiyotik, prebiyotik ve bitkileri etkin formülasyonlarla birleştirip sağlığa faydalı gıda takviyeleri üreten Next-Microbiome, Akkermansia muciniphila bakterisiyle probiyotik gıda takviyeleri üreten alanında dünyadaki 3 şirketten biri oldu. "Bakterilerle Kanserin Tedavisi" adlı kitabın yazarlarından Microbiyolog Ali Rıza Akın'ın kardeşi Kor Kurt Akın ve Ozan Demirdöven ortaklığıyla bir yıl önce Silikon Vadisi'nde kurduğu şirket, başarılı ürünleriyle kısa sürede pekçok kişinin tercihi haline geldi. Bugün şase, çiğneme tableti, sprey, atıştırmalık formlarında oluşan 10'a yakın ürün grubuyla eczane ve online kanallardan tüketiciyle buluşan Next-Microbiome, yurtiçinde elde ettiği başarıyı yakında yurtdışına da taşımayı planlıyor. Başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, Singapur ve Amerika Birleşik Devletleri'ne Türkiye'den gıda takviyesi ihraç etmeye hazırlanan şirket, yılı 1 milyon euro ciroyla kapatacak.

Ali Rıza Akın'la İstanbul'da bir araya geldik.

ÜRETİM TÜRKİYE'DE

Next-Microbiome'in kuruluş öyküsü, Microbiyolog Ali Rıza Akın'ın yaşadığı bir hastalıkla başlıyor. Kaliforniya'da dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden birinde mikrobiyolog olarak çalışan Akın, bundan 5 yıl önce iltihaplı romatizma hastalığına yakalanıyor. El parmakları şiştiği için ayakkabı bağcığını bağlayamaz, gömleğini ilikleyemez hale gelen Akın, gittiği hiçbir hastaneden sonuç alamayınca, çalıştığı laboratuvarda hastalığına iyi gelecek bir iyi bakteri üretiyor. 1 ay boyunca kullandığı bu probiyotiklerle romatizma hastalığından kurtulan Akın, gıda takviyesi pazarına girme kararı alıyor. Konuyu kardeşi Kor Kurt Akın ve arkadaşı Ozan Demirdöven'le paylaşan Akın, geçen yıl Next-Microbiome'i kuruyor. Yararlı bakterilerin, insan sağlığı ve bağışıklığı üzerindeki hayati öneminin bilincinde olan 3 Türk girişimcinin kurduğu şirket, kısa sürede kulaktan kulağa tavsiye edilen bir marka haline geliyor. Temel çalışma alanı insan mikrobiyotası ve yeni nesil probiyotik bakteriler olan Next-Microbiome, ürünlerinin hammaddesini Silikon Vadisi'ndeki merkezinden getirip Türkiye'deki 2 firmaya ürettiriyor.

PAZAR 55 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Probiyotikler, uygun miktarda tüketildiğinde tüketici sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroplar veya mikroorganizmalardan oluşuyor. Yoğurt, içecekler, dondurmalar ve diğer gıda ürünlerinden oluşan probiyotiklerin pazar büyüklüğünün 2024 yılına kadar 55 milyar doları aşması öngörülüyor. Bu ürünler süt, süt ürünleri, hububat, pişmiş gıda, kuru gıda ve fermente et ürünlerinde geniş uygulama alanlarını da kapsıyor. Avrupa probiyotik pazarının 2024 sonuna kadar 20 milyar doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİP HASTALIKLARDAN KORUYOR

Mikrobiyota, insan vücudunda yer alan zararlı ya da sağlığa faydalı mikroorganizmaların tamamını ifade ediyor. Bir insanın mikrobiyotası daha doğmadan anne karnında oluşmaya başlıyor ve anne adayının kullanmış olduğu her antibiyotik veya endüstriyel besin, çocuğunun mikrobiyotasını dolayısıyla tüm hayatını derinden etkiliyor. Mikrobiyatayı korumak için probiyotik takviyesi almak gerektiğini vurgulayan Ali Rıza Akın, şunları kaydetti: "Mikrobiyotamızdaki bakteriler sayesinde mutluluk hormonu salgılarız, hamilelikte ağız florasında yaşayan bakteriler çocuklarımızın zekâsını derinden etkiler, sağlıklı mikrobiyota bizi hastalıklardan korur. Yararlı bakteriler bağışıklığımızı güçlendirip, hastalılarla mücadelemizi artırır. Bu nedenle ikinci beyin olarak nitelendirilen bağırsak sağlığımızı korumaya özen göstermeliyiz."