Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta normalleşme çalışmaları her alanda devam ediyor. Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Kahramanmaraş'ta 866 kültür varlığı ve vakıf eserinden 407'si hasar gördü. Eserlerin yeniden ayağa kaldırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığınca çalışma başlatıldı. Kentin sembolü haline gelen tarihi Ulu Cami, Taş Köprü ve Maraş Kalesi'nin restorasyonu sürerken, geleneksel konaklardan "Ünver Aydemir Evi", "Veysel Çelik Evi" ve "Medine Çiriş Evi"nde çalışmalar tamamlandı.
12 BİN YILLIK TARİH
Kentteki 14 cami, 1 hamam, 2 han, 27 dükkan, 5 kamu binası, 1 mezarlık, 6 çeşme, 208 konut olmak üzere 264 kültür varlığında da çalışmalar devam ediyor. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, "6 Şubat depreminde kent genelindeki 866 eserden 113'ü orta hasarlı, 244'ü ağır hasarlı, 50'si ise tamamen yıkık olarak kayıtlara geçti. Tarihi 12 bin yıl kadar eskiye giden kentte, Prehistorik dönemden başlayarak Osmanlı, Selçuklu ve Dulkadiroğlu dönemlerinden eserlerin bulunuyor. Depremden etkilenen tarihi ve vakıf eserlerinin restore edilmesi ve yeniden kent hafızasında yerini alması için yürütülen restorasyon çalışmaları titizlikle sürüyor" dedi.
ALACAKLARIN TAHSİLAT SÜRESİ UZATILDI
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ili ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçesinde mücbir sebep halinin devam etmesi nedeniyle bazı alacakların taksit süreleri uzatıldı. Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte bu yerlerde belirtilen alacaklı yerlere yapılacak olan ödemelerin taksitleri azami 12 ayda ödenmek üzere uzatıldı.
MALATYA'YA 2 AYDA 27 BİN 243 KONUT
Afet İl Koordinasyon Toplantısı'na katılmak için Malatya'ya giden Çevre Bakanı Murat Kurum, Malatya'da iki ay içinde 27 bin 243 konutun anahtar tesliminin yapılacağını söyledi. Kurum ardından Malatya Belediye Başkanı Sami Er'i makamında ziyaret etti.