Harcamalara yapay zeka karar verecek

Kamu harcamalarına yapay zeka destekli takip geliyor. Bakan Şimşek “Yapay zeka, kamuda tasarruf ve harcama önerileri sunacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ni somut bir projeyle destekleyeceklerini belirterek, "Erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceğiz" dedi.

TÜBİTAK HAZIRLIYOR

Şimşek, "Yapay zekayla, karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliği artırılacak, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek ve yeni harcama alanları sınırlandırılacak, kamu harcamalarında verimlilik artırılacak. Yapay zeka giderlerimizi ayrıntılı analiz ederek, tasarruf fırsatlarını belirleyecek ve kurumlarımızın harcama alışkanlıklarını analiz ederek kurumsallaştırılmış harcama önerileri sunacak" ifadesini kullandı. Şimşek, projede, Türkiye'nin bu alandaki en önemli kurumlarından TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "İki ay içinde ön hazırlık çalışmalarını sonlandırıp 12 ay sonunda da harcama ve ödemeleri yapay zeka destekli yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizin kamu harcamalarına değer kazandıracak yapay zeka projesi, ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacak."