Ufuk KORCAN
2017 yılında Akfen Yenilenebilir Enerji, TAV Havalimanları ve Mersin Uluslararası Limanı’ndaki paylarından 4 farklı yabancı şirkete 1.2 milyar dolarlık hisse devri gerçekleştiren Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, holding olarak son 7 yıllık sürede yabancı şirketlere 2.8 milyar dolarlık hisse devrine imza attıklarını söyledi. Türkiye’nin her yıl 15-20 milyar dolar hisse ihracı yapabileceğini vurgulayan Akın, Akfen’i bir ‘varlık evi’ olarak tanımlıyor. Hamdi Akın, son hisse devrinden elde edecekleri gelirin bir kısmını ‘venture-angel’ (girişim-melek) arası noktada yeni yatırımlara imza atacaklarını açıkladı.
SATMA SÖZÜ ANTİPATİK
‘Şirket satma’ sözünü ‘antipatik’ bulunduğuna değinen Akın, “Bu ‘şirketi sattı, gitti’ gibi anlaşılıyor. Oysa biz “ihraç yoluyla şirket satışı” yapıyoruz. Akfen Holding olarak son 7 yılda 2.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ama lugatımıza girmediği için biz bir türlü bunu dillendiremiyoruz. Ben şirkette yasakladım, (gülerek) artık ‘hisse satışı’ ifadesi kullanmıyoruz. Bunun yerine ‘hisse ihracı’ sözüne alıştık. Şirketler Amerika’ya buzdolabı sattı denilmiyor, ihraç etti deniliyor. Otomotiv ihracatı şu kadar oldu deniliyor. Bu daha sempatik oluyor. Oysa ben yabancı şirkete hisse sattığımda ‘hisse sattı’ deniliyor ama ‘hisse ihraç etti’ denilmiyor. Ben buna alınıyorum. Bu ihracat da kıymetli” dedi.
Hisse satışları teşviklerle motive edilmeli
TÜRKİYE'DE bu tür hisse satışlarını motive etmek için ilave teşviklere ihtiyaç olduğunu belirten Akın, “Türkiye 2004-2013 arasında yaklaşık 50 milyar dolarlık özelleştirme yaptı. Özelleştiren şirketler yatırım yaparak katma değer sunuyorlar. Bu değeri 100 milyar dolar olarak Avrupa pazarına sunmalılar. O 100 milyar doların hepsi aynı sene içerisinde girmez, 5 sene içerisinde satılsa senede 20 milyar dolarlık hisse ihraç ediyor olmamız lazımdı” dedi.
Akfen olarak bir varlık eviyiz
Şirketlerin ölümsüzlüğe ancak satışlarla kavuşabileceğine dikkat çeken Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Akfen olarak kendimizi ‘Asset House’ olarak tanımlıyoruz. Yani biz bir varlık eviyiz. Siz öldüğünüzde şirketlerinizin de ölmemesi için satmak zorundasınız. Mesela TAV artık ölmez."