Haluk Kayabaşı: Çelikte ek vergi fiyat yükseltmez

Hammaddesi paslanmaz çelik olan sanayiciler bu ürünün yurt dışından ek vergi olmadan ithal edilmesini isterken Kibar Holding'in CEO'su Kayabaşı verginin fiyatları yükseltmeyeceğini söyledi.

KENAN İSPİR

Paslanmaz çelik ithalatı bir süredir ek vergi tartışmasının odağında. Bu ürünü hammadde olarak kullanan yerli sanayiciler yurt dışından ek vergi ödemeden ithalat yapılmasını savunuyor. Bir süre önce ortak bir toplantı düzenleyen çeşitli sektörlerin temsilcileri ek verginin ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine neden olacağını açıklamışlar ve açılan anti-damping soruşturmasına karşı çıkmışlardı. Yerli paslanmaz çelik üreticisi POSCO ASAN TST ise fiyat artışı olacağı yönündeki iddiaları reddetti.

SEKTÖR ZARAR GÖRMEZ

'Kibar Holding CEO'su Haluk Kayabaşı, Topluluk Şirketlerinden Assan Alüminyum'un davetlisi olarak Almanya'nın Düsseldorf kentini ziyaret eden gazetecilere, Ticaret Bakanlığı'nın haziran sonunda çelik sektörüne yönelik başlattığı anti damping soruşturmasındaki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Halihazırda soruşturma kapsamında Çin'den ve Endonezya'dan üreticilerin Türkiye'ye yaptıkları ihracatın incelendiğini kaydeden Kayabaşı, kendi tahmininin ek vergi koyulacağı yönünde olduğunu ifade ederek, "Çünkü karbon çeliğinde de böyle yapıldı. Her müracaatın sonunda bir ilave vergi geldi. Avrupa'ya bile koydular. Soruşturma sonunda ek vergi gelirse bu durum sektöre zarar vermeyecek, fiyatlar da yükselmeyecek" diye konuştu.

ALÜMİNYUM ÖRNEĞİ VERDİ

Kayabaşı, alüminyum sektöründe de 10 yıl önce benzer bir tartışma yaşandığını, Çinli üreticilere ek vergi getirilmesinin ardından alüminyum sektöründe kapasitenin yıllık bir milyon 800 bin tona çıktığını, istihdamın da buna bağlı olarak arttığını ifade etti.