HABER MERKEZİ
Türkiye'de yediemin bünyesindeki otoparklarda yaklaşık 1.5 milyon araç bulunuyor. Bu araçların ekonomiye kazandırılması halinde 25 milyar dolarlık katkının oluşması mümkün. Sektörü ve ekonomiyi canlandırmak için bugünden itibaren 10 gün süreyle hacizli araç sahiplerine iadeler başlıyor.
SONRA E-İHALE SÜRECİ VAR
Tüm Yediemin Otopark Çekici Kurtarıcı Taşıyıcılar ve Depo İşletmeleri Federasyonu Başkanı Rasim Uluç, "Banka ve şahıs alacaklarından dolayı yakalamalı ve hacizli araçları bulunan vatandaşlar, bugünden itibaren en yakın icra dairesine gidip, talep formlarını, dilekçelerini doldurduktan ve yediemin otopark ücretini ödedikten sonra araçlarını gelip teslim alabilir. Başka hiçbir ücret ödemeden araçlarına kavuşabilirler" dedi.
'Aracımı aldım, borcundan kurtuldum' diye bir durumun söz konusu olmadığını belirten Uluç, "Borç kapatılmamışsa haciz durumu devam ediyor. Çoğu ticari araç. Devlet, ilgili kişiye 'aracını kullan, borcunu öde' diyor. Sahipleri tarafından alınmayan araçlar için 5 Aralık'ta rehin hakkı sahibi (alacaklı) kişi ve kuruluşlara iade süreci başlayacak. Alacaklısı tarafından da alınmayan araçlar açısından elektronik satış (e-ihale) sürecine geçilecek" diye konuştu.
VERGİ GELİRİ SAĞLANACAK
Araçların satılması halinde borçlunun borcundan, alacaklının da alacağından kurtulmuş olacağını belirten Uluç, "Devletimiz de Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) kavuşmuş olacak. Söz konusu MTV tutarı 3-4 milyar doları buluyor. Biz de yediemin olarak bu araçlara fatura kesiyoruz. Bunun yüzde 20'si Katma Değer Vergisi (KDV) olacak, bir kısmı da Kurumlar ve Gelir Vergisi olarak kaydedilecek" dedi. Bu arada elde kalan araçların e-ihale yoluyla satılamaması durumunda kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ'ye (MKE) veya bedelsiz olarak Kızılay'a devredilecek.
GÜMRÜKTE YAKAYI ELE VEREN MALLARDAN 5.7 MİLYAR TL GELİR
Gümrüklerdeki tasfiyelik eşyaların e-ihaleyle satışından ekonomiye 5.7 milyar lira kazandırıldı. Tasfiyelik eşyaların satışı amacıyla oluşturulan e-İhale Sistemi'nden 2014 yılından bugüne kadar 44 bin 405 araç ve 39 bin 311 eşya grubunun satışı yapıldı. Sistemle bu yıl 3 bin 132 araç satışından 1.3 milyar lira, 5 bin 865 eşya grubu satışından 700 milyon lira olmak üzere 2 milyar liranın üzerinde hasılat elde edildi.
ORTALAMA FİYAT 1.5 MİLYON LİRA
İhalelere katılmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve belirtilen teminatı yatırmak gerekiyor. Satışın gerçekleştiği durumda ise kanunda belirtildiği şekilde ödeme yapılarak araçlar devralınabiliyor. 5 milyon liralık aracın ortalama satış fiyatı 1-1.5 milyon lira olarak belirleniyor. Bu rakam belirlenirken aracın bekleme süresi, kayıpları dahil çeşitli detaylar hesaplanarak ihaleye çıkılıyor. Aracı satın alan kişi sadece satın alma bedelini öderken otopark ücretleri ve cezaların hiçbiri alıcıyı bağlamıyor. Araçta çıkacak eksikliklerin hepsi, aldıktan sonra alıcı tarafından karşılanıyor.