Güven ve istikrar sürecek ekonomide çağ atlanacak 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dijital dönüşüme hız verileceğini belirterek “Ekonomideki başarımızın sırrı güven ve istikrarı sağlayabilmiş olmamızdır. Yeni dönemde de güven ve istikrarı güçlendirmek için çalışacağız” dedi.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Seçim Beyannamesi ve Aday Tanıtım Toplantısı’ndaki konuşmasında önümüzdeki dönemde ekonomide atılacak adımları açıkladı.  Seçim beyannamesinin 5. başlığının ‘İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi’ olduğunu aktaran Erdoğan, “Bizim ekonomideki başarımızın sırrı güven ve istikrar iklimini sağlayabilmiş olmamızdır. Yeni dönemde de güven ve istikrarı güçlendirmek için çalışacağız. Özellikle mali disiplin ve finansal istikrar konusunda en küçük bir taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

DÖNÜŞÜME HIZ VERİLECEK 

Erdoğan, yüksek büyümenin ekonomi politikalarının lokomotifi olduğunu vurgulayarak, “İhracatıyla, istihdamıyla, yatırımlarıyla büyümeyi destekleyecek her adımı kararlılıkla atmayı sürdüreceğiz. Rekabet gücümüzün yüksek olduğu alanlardan başlayarak dijital dönüşüme hız vereceğiz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretim ve ihracatın ithalata olan bağımlılığını azaltacaklarını belirterek “Enflasyonla mücadele konusunda yeni ve çok ciddi önlemleri seçimden hemen sonra yürürlüğe koyacağız” dedi. 

YÜKSEK VERİMLİ SANAYİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:  "Epeyce gerilettiğimiz ancak son dönemde bir parça yukarıya doğru hareketlenen enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden çıkartmakta kararlıyız. Cari açığı yapısal sorun olmaktan çıkartıp, kalıcı bir şekilde düşüreceğiz. Böylece ekonomimizi daha dayanıklı hale getireceğiz. Yeni pazarlar bularak, ürün çeşitliliğine giderek ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracağız. KOBİ’lerin verimliliğini artıracak, dijital dönüşümlerini destekleyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, 100. yılına dijital dönüşümünü tamamlamış, yüksek verimlilikle çalışan güçlü bir sanayiye sahip, yüksek katma değerli tarımsal üretimi olan, küresel bazda örnek gösterilen bir hizmetler sektörü olarak girecektir.” 

MİLLET BAHÇELERİ GELİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı projelerin başında Millet Bahçeleri geldi. İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi haline dönüştürülecek. Eskişehir, Bursa, Trabzon, Antep, Adana ve Mersin'de Millet Bahçeleri hayata geçirilecek.

ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞECEK

Açıklanan beyannameye göre vergi düzenlemelerinde öngörülebilirlik, istikrar ve tabana yayılmayı gözetilirken, kayıt dışılık ve yolsuzlukla mücadeleye devam edecek. Bankacılık sektörü istikrarlı yapısını sürdürmeye devam ederken, yastık altında tutulan tasarrufların finansal sisteme girebilmesi için gerekli ilave adımlar atılacak Katılım bankacılığı daha da aktif hale getirilerek, kaynak yapısının güçlendirilmesi teşvik edilecek. Uygulanacak kararlı politikalarla enflasyon yeniden tek haneye indirilecek.

İSRAFLA MÜCADELE EDİLECEK

 Yeni dönemde kamu harcama ve gelirlerinde etkinlik artacak. Sosyal yardımlarda adil erişim sağlanacak. Yerel yönetimlerin öz gelirleri artırılacak. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Vergi Usul Kanununu kapsamlı bir şekilde reforma tabi tutulacak. Özelleştirme uygulamaları, makroekonomik politikalar ve uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde belirlenmiş bir program dahilinde sürdürülecek. Yurtiçi tasarrufla­r artırılarak cari açığın azaltılması sağlanacak. İhtiyaç fazlası tüketim davranışlarının yoğun olduğu alanlarda israfla mücadele edilecek. 

EMLAK BANKASI SEKTÖRE KAZANDIRILACAK

 Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek. Enflasyon hedeflemesi rejimine devam edilecek. Faizlerin oluşturduğu maliyet baskısını azaltacak tedbirler hayata geçirilecek.  Kalkınma bankacılığını geliştirilecek. Emlak Bankası sektöre yeniden kazandırılacak. 

10 BİN İHRACATÇIYA ULAŞILACAK

İş ve yatırım ortamı büyümeye daha fazla destek verecek şekilde kolaylaştırılacak. Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri özel sektör odaklı olacak şekilde artırılacak. 71 bin 265 olan ihracatçı sayısı 120 binin üzerine çıkarılacak. İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 4 seviyesinde olan payını yüzde 15’e çıkarılacak. Dış ticarette yerel para kullanımı artacak. 

İSTİHDAMI ARTIRACAK POLİTİKALAR

Farklı alanlara özel istihdamı artıracak politikalar sürdürülecek. 2023 yılı itibarıyla, istihdam oranı yüzde 53’e, kadınların işgücüne katılma oranı ise yüzde 41 düzeyine çıkarılacak. Genç istihdamı desteklenerek, işsizlik azaltılacak. Mesleki yeterlilik belgeli nitelikli işgücü sayısı 1 milyona çıkarılacak. Dijital dönüşüme uyumlu işgücü yetiştirilecek. 

25 BİN KİLOMETRE DEMİR YOLU

26 bin 17 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu 36 bin 500 kilometreye çıkarılacak. Demiryolu ağı 25 bin kilometreye çıkarılacak. YHT ve HT ağı 13 bin kilometreye genişleyecek. Yeni dönemde Türkiye turist sayısı bakımından ilk 5 ülke arasında yer alacak. Sağlık turizminde turist sayısı 250 binden 2023'e kadar 2 milyon kişiye çıkarılacak.