Güneydoğulu hububat ihracatçıları dünya pazarlarında etkin
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Başkanı Altunkaya: “Dünya var olduğu sürece insanlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlara ihtiyaç duyacaktır. Sektörümüzle ilgili ihracat artışı için gerekli her türlü çalışmayı yürütmeye devam edeceğiz”
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, dünya var olduğu sürece insanlığın hububat, bakliyat ve yağlı tohumlara ihtiyaç duyacağını söyledi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde (GAİB) gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında, sektördeki ve ihracattaki gelişmeler masaya yatırıldı.
Başkan Altunkaya, yaptığı açıklamada, dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve üretimleri de bu gelişmeler doğrultusunda gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bölgenin hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının yılın ilk yarısında 1 milyar 32 milyon 759 bin dolara ulaştığını anlatan Altunkaya, “Dünyanın farklı bölgelerine ihracat yapabiliyoruz. Doğu kültürüyle batı kültürü arasında çok farklılıklar olduğu gibi bu değişik iki komşu ülkede de bariz bir şekilde görülmektedir. İhracatçılarımız bütün kültürlere hitap ediyor ve üretimlerimizi de taleplere göre şekillendiriyoruz” diye konuştu.
Altunkaya açıklamasına şöyle devam etti:
“Dünya var olduğu sürece insanlık hububat, bakliyat ve yağlı tohumlara ihtiyaç duyacaktır. Ortadoğu’da da Avrupa’da da Asya’da da Afrika’da insanların ilk tüketimi ekmektir, ekmeğin ana maddesi de undur, hububattır. İhracatımıza baktığımızda da bu gerçek anında göze çarpmaktadır. 2017’nin ocak-haziran döneminde en fazla ihracatı buğday unundan yaptık. 1 milyar 32 milyon 759 bin dolarlık ihracatın 275 milyon 79 bin dolarlık kısmı buğday unuyla karşılandı. İkinci en fazla ihracat ise bitkisel yağlar oldu; 6 ayda 184 milyon 849 bin dolarlık ihracat yapıldı. En fazla ihracat yaptığımız üçüncü kalem ise makarna oldu. 6 aylık ihracatta 148 milyon 158 bin dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirildi. İhracatın kalan kısmını da diğer ürünlerle karşıladık.”
İhracatı bölgelerarası da değerlendiren Altunkaya, Ortadoğu ülkelerinin ihracatta 781 milyon 95 bin dolarla ilk sırada yer aldığını, bu bölgeyi 188 milyon 961 bin dolarla Afrika ülkelerinin, 23 milyon 184 bin dolarla da Amerika ülkelerinin izlediğini ifade etti. Amerika ülkelerine ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre ciddi artış gösterdiğini kaydeden Altunkaya, bu bölgeye yoğunlaşan ihracatçıların geçen yılın ocak-haziran döneminde 14 milyon 376 bin dolarlık ihracatı yüzde 61,3 artırarak 23 milyon 184 bin dolara yükselttiğinin altını çizdi.
İhracatı Güneydoğu sırtlıyor
Türkiye’nin hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatını Güneydoğu Anadolu Bölgesi sırtladığına dikkati çeken Altunkaya, “Türkiye’nin 6 aylık hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 3 milyar 222 milyon 547 olarak gerçekleşti. Bu ihracatın yüzde 32’sini Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri karşılıyor. 1 milyar 32 milyon 759 bin dolarlık ihracatla bu alanda lideriz. 869 milyon 704 bin dolarla İstanbul İhracatçı Birlikleri izliyor. İhracata omuz veren, kalkınmaya destek olan ihracatçılarımızı kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini istiyorum” dedi.