YAŞAR KIZILBAĞ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği toplantıyla Türkiye'nin yenilenebilir enerjide 10 yıllık yol haritasını açıkladı. Buna göre halen 30 bin megavat olan güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi 2023'e kadar 4 kat artırılarak 120 bin megavata çıkarılacak. Bunun için özel sektörün yapacağı yatırım 80 milyar dolar olacak. Devlet de 28 milyar dolarlık trafo merkezi ve iletim hattı yatırımı yapacak. Bayraktar "108 milyar dolarlık yeni bir yatırım ve reform sürecini başlatıyoruz" dedi.
120 MİLYAR $ CEPTE KALDI
Bayraktar, eylül itibarıyla yenilenebilir enerjinin kurulu güçteki oranının yüzde 59'a ulaştığını belirterek "20 yıl içerisinde Türkiye 1648 teravatsaat elektriği yenilenebilir kaynaklardan üretti. Biz bunu doğal gazdan üretseydik, 330 milyar metreküp doğal gaz ithal etmemiz gerekiyordu bu sürede. Doğal gazda 132 milyar dolar ithalatı önledik" dedi. Bugün sanayicilere tahsis edilen, yatırım sürecinde 70 bin megavatlık kapasite olduğunu ve bunun hızlı bir şekilde devreye alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Şu anda biz rüzgarda ve güneşte 31 bin megavata yaklaştık. Bunun iki katından daha fazla bir güç şu anda yatırımcıların elinde. Bunun yaklaşık yüzde 70'i GES, geri kalan kısmı da RES'lerden oluşuyor" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ GÜCÜ (MV)İZİNLER 2 YILA İNECEK
Bayraktar, Türkiye'nin 2035'te 120 bin megavatlık rüzgar ve güneş kurulu güç hedeflediğini belirterek, "Bunun için 80 milyar dolara yakın bir yatırım ihtiyacı var ve inanıyorum ki biz bunu el birliğiyle başaracağız. Süreçleri hızlandıran, orada da adeta bir 'süper izin' dediğim bir reform sürecini de en yakın zamanda hayata geçirmek istiyoruz" dedi. Bayraktar, mevcut durumda 48 ayı bulan izin süreçlerini 2 yıl ve altına indireceklerini belirterek "Bu sayede bu yatırımlar çok hızlı bir şekilde hayata geçecek" ifadesini kullandı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışmalarını yakında duruyaracaklarını anlatan Bayraktar "5 rüzgar, 6 güneş projesi var" dedi. Bayraktar, söz konusu projelerin en hızlı şekilde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Güneşte 60 ay, rüzgarda 72 ay süresince santralinizi devreye aldığınız andan itibaren elektriğinizi sisteme satabileceksiniz. Yatırımcımıza o günkü piyasa fiyatından satma hakkını veriyoruz. Artık bir taban fiyat olacak. Onu da önümüzdeki hafta göreceksiniz. Taban fiyat belki 3.5 sent olacak" dedi. Bayraktar, "İletim bedeli bu fiyatların içerisinde olmayacak. 28 Ekim'de rüzgar için, 4 Kasım'da da güneş santralleri için detayları açıklamış olacağız. Yarışmalar için önümüzde 3 aylık bir süreç var. Ocak sonu rüzgar, 4 Şubat'ta da güneş ihalelerini yapma suretiyle ilk süreci başlatmış olacağız" dedi.
5 ŞİRKET YENİDEN YAPILANACAK
Bayraktar, TEİAŞ, BOTAŞ, TPAO, ETİ MADEN ve EÜAŞ şirketlerinin geçen yılki cirolarının 50 milyar doları bulduğunu aktardı. Sadece BOTAŞ'ın cirosunun 26 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu şirketleri kurumsal yapılandırmaya tabi tutarak klasik kamu işletmeciliği mantığından mutlaka çıkaracaklarını anlattı.
KARADENİZ GAZI YENİ YILDA 4 MİLYON HANEYE YETECEK
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz ve petrolde önemli atılımlar yaptığını belirterek, Gabar'da mevcut durumda günlük yaklaşık 51 bin varil petrol üretildiğini ve 100 bin varil üretimin hedeflendiğini söyledi. Sakarya Gaz Sahası'nda yaklaşık 7.2 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini vurgulayan Bayraktar, 2025'in ilk çeyreğinde 9.1 milyon metreküp günlük gaz üreterek 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.