Akşam - GÜLTEN UGURLU
Türkiye'nin hem enerjide dışa bağımlılığını azaltmak hem de çevreci enerji oranını atırmak için son dönemde yenilenebilir enerji yatırımlarında artış yaşanıyor. Ancak özellikle güneş enerjisi santralleri geniş arazilere kurulduğundan, panellerin altında atıl kalan alanın da değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu alanlarda tarımsal üretime geçilirken, hayvancılık için de değerlendirilmesi yönünde ilk adım atıldı.
Kalyon Enerji, yöredeki hayvan sahiplerinin de taleplerini dikkate alarak Türkiye'de bir ilke imza attı ve dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali olan Konya'daki Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'ni (GES), küçükbaş hayvanların otlaması için kullanıma açtı. Kalyon Enerji'nin 'güneşin altında iki dost' söylemiyle hayata geçirdiği dünyada benzeri olmayan 'Otlatma Pilot Uygulaması'nda hedef, güneş panellerinin gölgeleme etkisinden faydalanarak çölleşmiş toprağı koyunların otlatılabileceği meraya dönüştürmek.
GÜNEŞ ÇİFTİĞİ OLACAK
Kalyon Karapınar GES'in yaklaşık 20 milyon metrekare (20 bin dönüm) araziye kurulu olduğunu, bunun da 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğü anlamına geldiğini belirten Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Murtaza Ata, şunları söyledi: "Kalyon Karapınar GES, yüzey suyu ile örtülü olması, tuz oranının fazlalığı nedeniyle Türkiye'nin en vasıfsız arazisi üzerine kuruldu ve Mart 2023 tarihinde tam kapasite hizmete girdi. 3.5 milyon panelden oluşan Kalyon Karapınar GES'te, arazi tarımsal üretim ve hayvancılık için elverişli değildi. Ancak zaman içinde toprağın veriminde ve bitkisel çeşitlilikte artış gözlemledik. 70 koyun ile başlayan 600 koyuna kadar ulaşan deneme çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Çitlerle çevrili bir güneş parkı; mikroklima etkisiyle sunduğu otlak, gölge ve koruma ile koyunlar için ideal bir ortam sağlıyor. Otları mekanik veya manuel olarak biçmek yerine koyunlarla biçmek de hem ekolojik hem maliyet olarak daha avantajlı. Alandan mümkün olan en üst seviyede yararlanılması için komşu köylerimizdeki sürü sahiplerimize de sahamızı açacağız. Güneş enerjisi santralimizin bir 'güneş çiftliği'ne dönüşmesini teşvik edeceğiz."
ÇOBANLARA SAHA EĞİTİMİ
YENİ YATIRIMLAR YOLDA
■ 1.1 milyar dolarlık bir yatırım olan Kalyon Karapınar GES'te kullanılan paneller, Ankara'daki Kalyon PV'de üretildi.
■ Niğde, Gaziantep ve Urfa'da toplam 400 milyon dolarlık yatırımla GES kurulacak.
■ Eskişehir, Ankara, Trabzon, Bayburt ve Elazığ'da toplam 275 milyon dolarlık yatırımla 5 rüzgar santrali olacak.
■ Yeşil amonyak projesi gündemde. Amonyak azot gübresinde kullanılıyor ve verimliliği 6 kat artırıyor.