Güneş panelinde Çin tekelini kırdık

Kalyon PV, Çin'in tekelini kırarak kendi ‘Seed'ini üretti. Güneş paneli üretiminin ‘Ata Tohumu' sayılan ‘Seed', Kalyon PV'nin yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu yerli ve milli olarak hayata geçirildi.

Güneş enerjisi alanında sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı yatırımlarına imza atan Kalyon Holding'in, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Kalyon Fotovoltaik Güneş Teknolojileri Fabrikası (Kalyon PV), yerli ve milli kaynaklarla geleceğin teknolojilerini bugünden üretme konusundaki atılımlarını sürdürüyor. Teknoloji üssü olarak faaliyet gösteren Kalyon PV, dünyada şimdiye kadar sadece Çin'in üretebildiği 'Seed'in üretimini gerçekleştirerek, Türkiye'de bir ilke imza attı. Güneş paneli üretiminin ilk adımı olan ingotun üretiminde kilit role sahip olan ve ingota kristal yapı kazandıran 'Seed', Kalyon PV'nin yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu yerli ve milli 'Ata Tohumu'na dönüştü. Yerli 'Ata Tohumu' üretimi ile Kalyon PV, güneş teknolojileri alanında hem Türkiye'nin hem de dünyanın önemli üreticilerinden biri haline gelmiş oldu.

MAYA GÖREVİ GÖRÜYOR

Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi, "İngot ve Wafer fabrikamızdaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında; Çin'in dışında dünyanın Ar-Ge dahil dört fabrikayı tek çatı altında birleştiren ilk firması olma unvanımızı yine Çin'in dışında ingota kristal yapıyı veren dünyanın tek Seed (tohum) üreticisi olma unvanıyla pekiştiriyoruz. Güneş panelinin hammaddesi polisilisyumun ingota dönüşmesi için maya görevi gören 'Seed', ortalama 350 kg ağırlığındaki ve 3.5 metre uzunluğundaki devasa ingot'larımızın kusursuz kristal yapısını kazandırmaya yardımcı oluyor" dedi.

Kalyon PV, 'Ata Tohumu' adını verdiği güneş paneli üretiminin ilk adımı sayılan 'Seed'i üretti. Böylece Seed'in dünyada Çin'den sonra tek üreticisi Türkiye oldu.

YERLİLİK YÜZDE 90

Kalyon PV'nin yerlilik oranının 'Seed' üretimiyle yüzde 90'a ulaştığını belirten Tüfekçi, "Seed üretimimiz sayesinde ürün kalitemize katkı sağlarken, nakliye sürecini ortadan kaldırarak zaman kazanıyor, karbon emisyonumuzu da ciddi oranda azaltıyoruz. 'Ata Tohumu' olarak adlandırdığımız yerli teknolojik gelişmemizle Avrupa'nın veABD'nin Seed tedarikçisi olmak istiyoruz" diye konuştu.