Güneş paneli üretimine 600 milyon dolar yatırım

Çin dışında güneş paneli üretimi yapan tek entegre tesis olan Kalyon PV'nin Ankara'daki fabrikasına 2024 yılında 100 milyon dolar yatırım planlanıyor. Böylece toplam yatırım miktarı 600 milyon dolara ulaşacak.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye önümüzdeki dönemde enerjide merkez ülke olma yolunda adımlarını atarken yenilenebilir enerjide de hızlı bir atılım gerçekleştiriyor. Ulusal Enerji Planı çerçevesinde 2035 yılında güneş kurulu gücünün 52 bin 900, rüzgar kurulu gücünün 29 bin 600 megavata çıkarılması hedefleniyor. Güneş enerjisinde başı çeken gruplardan biri ise Kalyon Holding. Karapınar'da dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın ise en büyük güneş enerjisi santralini kuran grup Ankara'daki tesiste ise yıllın 2 GW'lık güneş paneli üretiyor. Tesisin montaj yapmakla kalmayarak panel üretimi için gerekli parçaları da üretmesi ve yüzde 80 yerlilik oranına ulaşmış olması dikkat çekiyor. Entegre tesisin gazetecilere tanıtılması amacıyla d üzenlenen etkinlikte bilgi veren isimlerden Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan, "Sadece bu fabrika için 500 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş durumdayız. Hedefimiz ise 100 milyon dolar daha ilave yatırım yapmak. Fabrikamızdaki yıllık 2 GW'lik kapasiteyi de artırmaya devam edeceğiz." dedi.

HEDEF 10 GW KAPASİTE

Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi ise, "Ağustos 2020 tarihinde kurulmamıza rağmen 3,5 yıl gibi kısa bir sürede; 100 bini kapalı olmak üzere 250 bin metrekarelik bir alanda konumlanan toplamda 4 fabrikadan ve bir Ar-Ge merkezinden oluşan Kalyon PV fabrikamız, Ar-Ge dahil güneş paneli üretiminin 4 aşamasını tek çatı altında toplayan özelliğiyle dünyada ilk ve tek entegre tesis olma özelliği taşıyor. Kalyon PV entegre tesisimizde 2 binin üzerinde kişiye istihdam sağlıyoruz. Yıllık 2 GW'lık güneş panelini; ingot, wafer, hücre ve panel olarak entegre biçimde üretiyoruz. Hedefimiz, üretim kapasitesini 10 GW'a çıkarmak ve Türkiye'nin ihtiyacı olduğu yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ihtiyacını tamamen yerli ve milli kaynaklarımızla sağlayarak, enerji ithalatının önüne geçebilmektir. Neticede 10 GW üretim kapasitesine ulaştığımızda; yıllık yaklaşık 20 milyon ton karbon emisyonunu önleyebilecek ve 20 milyon kişinin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD'YE 'YÜKSEK' İHRACAT

Geçtiğimiz aylarda ilk yüksek tonajlı ihracatını ABD'ye gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfekçi; "2024 yılında teknoloji dönüşümümüzü tamamladıktan sonra, 2025 yılında 500 MW ihracat yapma hedefimiz bulunuyor" diye konuştu.

ÇİP YAPMAK İÇİN ALTYAPI HAZIR

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Lütfi Elvan "Burada çok önemli yatırımlar yaptığımız büyük bir Ar-Ge merkezimiz de var. Bu tesis aynı zamanda çip üretimi için gerekli olan, yarı iletken madde üretim altyapısına da sahip bir merkez. Gelecekte Türkiye olarak çip üretimini gerçekleştireceksek; bu fabrikada bunun ilk adımını atıyoruz diyebiliriz. Ne Avrupa'da ne de Amerika'da örneği olmayan bu tesis ile Türkiye ekonomisine yüksek bir katkı sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

HALKA ARZ 'DOĞRU ZAMANDA'

Halka arz konusunun gündemde olup olmadığıyla ilgili soruya Ersan Tüfekçi "Doğru zamanda ve doğru şartlarda halka arzı değerlendireceğiz" yanıtını verdi. Yurt dışında da yatırım arayışında olduklarını ifade eden Tüfekçi, "Kalyon PV'de ABD, Almanya, Polonya, Rusya, Çin gibi ülkeler başta olmak üzere yılda 20'nin üzerinde farklı ülkeden 50'nin üzerinde ziyaretçi heyet ağırlıyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa ve Amerika'da yatırım fırsatı için şartların olgunlaşmasını bekliyor, yatırım için gün sayıyoruz" dedi.