Güneş enerjisi sektöründe ‘panel' krizi... 1 milyar dolarlık ‘Çin' çarpması!

Güneş enerjisi panelleri nedeniyle sektörün önemli firmaları mahkemelik oldu. Çin menşeili firmanın sattığı panellerin standart dışı olduğu, bu yüzden 1 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşandığı iddia edildi.

Türkiye'de son yıllarda güneş enerjisi santrali yatırımları artarken, sektörün iki önemli şirketi paneller nedeniyle mahkemelik oldu. İstanbul Anadolu 11'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davaya göre, HT Solar Enerji ve Çinli Sunrise Yenilenebilir Enerji AŞ, Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri AŞ ve Smart Güneş Teknolojileri Pazarlama AŞ ile karşı karşıya geldi. Dava dosyasına göre, taraflar İzmir Kınık'a bağlı Taştepe Köyü'ndeki güneş enerjisi santraline panel alınması için arayışa giren Smart Güneş, HT Solar ile işbirliğine gitme kararı aldı. Taraflar, 5 Haziran 2018'de sözleşme imzaladı. Taraflar teslimi yapılacak paneller ve ödeme konusunda anlaştı. 2.6 milyon dolarlık bedel için anlaşma sağlandı ve paneller, santralin kurulacağı yere gönderildi. Panellerin teslimatı yapılmasına karşın Smart Güneş, panellerin standartlara uymadığı ve defolu olduğunu ileri sürerek, 920 bin dolarlık ödemeyi durdurdu. Yürütülen sözlü görüşmelerden sonuç çıkmadı. Karşılıklı gönderilen ihtarnameler sonrası konu yargıya taşındı. HT Solar tarafı, Smart Güneş'e karşı icra takibi yaptı. İstanbul Anadolu 18'inci İcra Müdürlüğü'nde başlatılan takibe Smart Güneş tarafı itiraz etti. İtiraz üzerine takip durdu.

PANELLER HASARLI

İtirazın iptali istemi ile dava açan HT Solar tarafı, tüm yükümlülükleri yerine getirmelerine rağmen ödemelerini alamadıklarını, sadece 10- 15 panelde hasar bulunduğunu ve Smart Güneş'in 'ayıplı mal sattılar' iddiasının kötü niyetli olduğunu öne sürdü. Smart Güneş ise savunma dilekçesinde "Karşı taraf (HT Solar), mal teslimlerinin yapılacağı yerlerin uzak şehirlerdeki şantiye alanları olmasından istifade ederek, hileli olarak, ikinci el, fason üretim, depoda beklettiği hasarlı ve standart dışı malları 3'üncü kişilere ait şantiyelere teslim etti" iddiasında bulundu.

MERDİVENALTI ÜRETİM

Kendilerine sunulan sertifikalarda sahtecilik yapıldığı iddia edilen savunmada "Ürünlerin sertifikasyonu yok. Merdivenaltı ürünler teslim edildi. Standartları içermeyen ürünler, hileli davranışlarla standartlara uygun ve sertifikalı gibi gösterildi. Davacı, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmedi" ifadeleri kullanıldı. Savunma dilekçesinde ayrıca "Hile ile gizlenmiş ayıplı malları faturaya konu etti. Sözleşmeye uygun mal teslimi yapılmadı. Gizlenmiş ayıp nedeniyle faturaya itiraz edildi ve fatura iade edildi. Davacının, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davasının reddine karar verilsin" talebinde bulunuldu. Mahkeme, üç kişilik bir heyetten bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. Anılan raporun dosyaya girmesi ile birlikte mahkeme de kararını verecek.

Bu arada merdivenaltı üretim olarak gösterilen paneller nedeniyle yatırımcıların ve ülke ekonomisinin toplam kaybının 1 milyar dolar seviyesine yaklaştığı öne sürüldü.

HT Solar Enerji AŞ'nin yönetiminde Çinli Rongbiao Xi, Zhongli Ruan, Changfu Zhang, Lu Wan ve Yue Bao'nun yer alıyor. Türkiye'nin en büyük panel üreticilerinden olan Smart A.Ş.'nin hisselerinin bir bölümü Borsa İstanbul'da işlem görüyor.