Günde 144 kez telefona bakıyoruz

Yapılan bir araştırmaya göre 100 kişiden 89'u günde 144 kez telefonunu kontrol ediyor. Her 10 kişiden biri günde beş saatten fazla telefona bakarken, insanların yüzde 69'u telefonlarını tuvalette bile kullanıyor.

Akşam Gazetesi

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği'nin (MOBİSAD) hazırladığı "2023 Mobil İletişim Sektör Raporu"na göre, dünya genelinde 6 milyar 925 milyon insan akıllı telefon sahibi. 2026'ya kadar akıllı telefon sahipliğinin artarak 7.52 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. 18-47 yaş arasını kapsayan ve 5 bin kişi ile yapılan küresel araştırmaya göre; kullanıcılar telefon ekranları kaydırarak yılda 4.8 kilometrelik içerik tüketiyor. Her 10 kişiden biri günde beş saatten fazla telefona bakıyor.

İNTERNETTE 7.5 SAAT

İnsanların yüzde 69'u telefonlarını tuvalette de kullanıyor. Kullanıcıların yüzde 60'ı aynı evde bulunan fakat farklı odada olan biri ile iletişim kurmak için mesaj göndermeyi tercih ediyor. Küresel kullanıcıların yüzde 89'u günde 144 kez telefonlarını kontrol ediyor. İnsanların yüzde 47'si şarjı yüzde 20'nin altına düştüğünde kaygılanmaya başlıyor. Rapora göre, Türkiye'de 81.68 milyon adet akıllı telefon kullanılıyor. Ülkemizde internet kullanıcı sayısı 71.38 milyon, aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 62.55 milyon kişiden oluşuyor. İnternette geçirilen günlük süre 7 saat 24 dakika olurken 14.21 milyon kişi internet kullanmıyor. MOBISAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, "Türkiye'de yurttaşların yüzde 73.2'si bilgi bulmak, yüzde 67.6'sı haber ve etkinliklerden haberdar olmak, yüzde 63.9'u nasıl yapılacağını araştırmak ve yüzde 58.9'u ürün ve marka araştırması yapmak için internet kullandıklarını dile getiriyor" dedi.

SEKTÖRÜN İLK FUARI DÜZENLENECEK

Mobil telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri sektörlerinin ulusal ve uluslararası katılımcıları, sektörün en büyük buluşması olarak öne çıkan MOBİSAD-IMEX Fuarı ve Konferansı'nda ilk kez bir araya gelecek. 14-17 Eylül tarihlerinde düzenlenecek fuar MOBİSAD ve Marmara Fuarcılık ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Fuarda 72 katılımcı firma ürünlerini sergilerken, 40'ın üzerinde ülkeden ziyaretçiler de fuarı takip edecek. Fuar, birebir görüşmeler ve iş birlikleri geliştirmeyi teşvik edecek.

KÜRESEL 5G PAZARI BÜYÜYOR

Türkiye, dijital dünyada hızla büyüyen bir oyuncu haline geldiğini ifade eden MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, dijital teknolojilerin hayatın her alanına entegre olmasıyla, Türkiye'nin küresel dijital sahnede daha da etkili bir rol oynayacağını söyledi. Rapora göre 2023 yılında 5G teknolojisinin dünya genelinde büyük bir etki yaratması bekleniyor. 5G'nin hızlı veri transferi ve geniş bant genişliği sağlaması, bağlantılı cihazların sayısını artırarak çalışma ve yaşam tarzlarını değiştirecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, Türkiye'de 2024 yılı içerisinde 5G teknolojisi aktif hale getirilecek ve Türkiye'nin 5G yol haritasında öncelikli hedeflerden birini yerli ve milli ürünlerin kullanılmasını oluşturuyor.