Gümüşte çılgınlık

Wall Street'e savaş ilan eden küçük yatırımcılar GameStop hisselerinden sonra bu kez gümüşe hücum etti. Yüklü alım sonrası gümüş bir günde yüzde 7.5 arttı. Gümüş çılgınlığına yerli yatırımcı da katıldı.

Küçük yatırımcılarla borsacılar arasındaki çetin savaş tüm hızıyla sürüyor. Sosyal medya platformu Reddit üzerinden WallStreetBets adıyla organize olan küçük yatırımcılar, Wall Street’teki yatırım fonlarına milyarlarca dolar zarar ettirmişti. GameStop hisselerini ‘uçuran’ aynı yatırımcılar şimdi de gümüş piyasasına yönelince gümüş bir günde yüzde 7.5 değer kazandı. Gümüşün ons fiyatı 8 yıl sonra ilk kez 30 doların üzerine çıktı. Altındaki yükseliş ise yüzde 1’de kaldı.

BORSA’DAN ÖNLEM

Gümüşe hücum sonrası ABD’de hafta sonu online gümüş alım-satımı yapan siteler talebi karşılayamayınca işlemleri durdurmak zorunda kaldı. Gümüş çılgınlığına yerli yatırımcı da katıldı. İç piyasada gümüşün gramı yüzde 7.5 yükselişle 6.8 liraya çıktı. Borsa İstanbul’daki gümüş fonları yüzde 10 prim yaptı. Yaşanan hareketlilik üzerine Borsa İstanbul da gümüş fonlarına yönelik önlem alarak vadeli işlemlerde üst fiyat limitini yükseltti.

7.7 MİLYON ÜYESİ VAR

WallStreetBets’te organize olan amatör yatırımcılar borsada açığa satış yapan fonları, gümüşün fiyatını da suni şekilde baskıladığını iddia ediyorlar. Ancak aslında analistler de bir süredir gümüşte halihazırda alım tavsiyesinde bulunuyordu. Wallstreetbets isimli grup, geçen hafta da Reddit üzerinden örgütlenerek GameStop şirketinin hisselerine hücum etmiş ve hisse değerini yüzde 500 artırmışlardı. Böylece açığa satış yapan büyük yatırımcılara 20 milyar dolara yakın zarar ettirmişlerdi. ABD’deki GameStop dalgası, Japonya, Avustralya bazı Avrupa ülkelerine de yayılmıştı. Düne kadar üye sayısı 2.4 milyon olan WallStreetBets 1 haftada 7.7 milyon üyeye ulaşmış durumda.

DOLAR 7.20’NİN ALTINDA 3 AYLIK KAYIP YÜZDE 16

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın geçen hafta piyasalara verdiği mesajlar Türk Lirası’na destek olmaya devam ediyor. Geçen haftayı 7.32 seviyesinden kapatan dolar dün yüzde 2’ye yakın değer kaybederek 7.20 seviyesinin altına gerileyerek 7.16 liraya kadar düştü. Böylece dolar 200 günlük hareketli ortalamasının altını test etti. Euro ise 8.6 liraya inerken Borsa İstanbul’un günlük getirisi yüzde 1.29 oldu. 2020’ye 5.95 TL seviyesinden başlayan dolar 6 Kasım’da 8.5832 ile tüm zamanların zirvesini görmüştü. Ancak ekonomideki yeni dönemle birlikte o tarihten bu yana dolar yüzde 16 değer kaybetti. TL en iyi performans gösteren para birimi olurken bu yükselişte Merkez Bankası’nın yaptığı faiz artışları da etkili oldu. 

UZMANLAR: TÜRK LİRASI’NDA ARTIŞ SÜRER

Son aylarda birçok yatırım bankası dolar tahminini aşağı çekerken uzmanlar dolardaki gevşemenin devam edeceğini belirtiyor. Ahlatcı Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün “Dolarda 200 günlük hareketli ortalama altında kalıcılıkla 7.10-7.05 gibi seviyeler test edilebilir” dedi. Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, yayımladığı değerlendirmede, azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk Lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini beklediğini söyledi.