Gümrükte 7.7 milyarlık kaçak eşyaya geçit yok

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kaçakçılıkla mücadelenin bilançosunu bakanlığın Komuta Kontrol Merkezi'nde düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 76 artışla, 7 milyar 749 milyon lira değerinde kaçak eşya yakalamasına imza attıklarını belirterek, "Ele geçirdiğimiz kaçak eşyaların önemli bir bölümünü uyuşturucu maddeler oluşturmaktadır" dedi.

UYUŞTURUCU ÖNDE

Muş, Mersin'de bir limanda bulunan muz yüklü konteynerler içerisinde 1,7 ton kokain, İskenderun'da ise bina taşları arasında 6,2 milyon adet captagon cinsi uyuşturucu madde yakalandığını anımsattı.

Ticari eşya kaçakçılık girişimlerinin üzerine de kararlılıkla giderek bu alanda da önemli başarılar elde ettiklerini belirten Muş, 2021'deki operasyonlarda 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona el koyduklarını söyledi. Muş, toplam 52,7 bin litre alkollü içki ile 1778 ton akaryakıt ele geçirdiklerini bildirdi. Muş akaryakıtta 14 milyarlık vurgunun ortaya çıkarıldığını da hatırlatarak "Sahte faturalarla yaklaşık 5,5 milyar lira kamu zararına sebep olunduğu tespit edilmiştir" dedi.

YERLİ DEDEKTÖR KÖPEKLER İŞBAŞI YAPTI

Köpek Eğitim Merkezi'nin önemine işaret eden Muş, bu merkezde farklı branşlarda eğitim alan dedektör köpeklere bu yıl yerli ırkları da ilave ettiklerini bildirdi. Muş, yavruyken eğitmeye başladıkları yerli ırk köpeklerin, ilk defa bu yıl teşkilat bünyesinde hizmet vermeye başladığını ifade ederek, "Yakında canlı arama köpeği olarak istifade edeceğiz" dedi.

11 ULUSLARARASI OPERASYON

Uzman personelce kullanılan tüm teknik cihaz ve tesislerle yürütülen kaçakçılıkla mücadelede ulusal ve uluslararası işbirliğine de büyük önem verdiklerinin altını çizen Muş, "Anlık istihbari bilgi değişimleri kapsamında, 11 uluslararası operasyona imza attık" dedi. 2022'de yasa dışı ticarete göz açtırmayacaklarının altını çizen Muş, "Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.