Gümrüklere yapay zekâlı 'Muhafız'

Gümrüklerin yapay zeka destekli “Muhafız” isimli yazılımla donatıldığını belirten Ticaret Bakanı Bolat, “Bu teknolojiyle gümrük sahalarından geçen eşya ve taşıtlardaki anormallikleri tespit ediyoruz” dedi.

Akşam Gazetesi

İzmir'in Çeşme ilçesinde, Vizyon 100 Platformu tarafından "Metal Yaka-Yapay Zeka ile Desteklenmiş Robotlar" temasıyla düzenlenen Dijital CEO ve Liderler Zirvesi düzenlendi. Etkinliğin açılışına çevrim içi olarak katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dijital dönüşüm hamlesi ve dijital çağın gereklilikleri doğrultusunda teknik altyapıya yapay zeka destekli uygulamaların kazandırılması için çalışmalarını sürdüğünü söyledi. Bu kapsamda, gümrükler başta olmak üzere Ticaret Bakanlığı'nın birçok faaliyet alanında yapay zeka teknolojilerinin kullanıldığına dikkat çeken Bolat şunları kaydetti:

RİSKİ TESPİT EDİYOR

"Gümrük sahalarından geçen eşyaya ilişkin muhtemel uyumsuzluklar veya taşıt hareketlerindeki anomalilerin 'Muhafız' adı verilen bir yapay zeka yazılımı ile tespit ediyoruz. Ayrıca, gümrük kontrollerinde etkinliği artırarak, zamandan tasarruf sağlayan araç ve konteyner tarama sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesine imkan veren 'MİLTAR' ekosisteminde de yapay zekayı devreye aldık. Böylece hem gümrük kontrollerinde uyumsuzlukların tespitinde, görüntülerin analiz edilerek riskli eşya ve kişiler tespit edilebiliyor."

TARİHİN EN YÜKSEK YATIRIMI

Yapay zeka teknolojisinin, son birkaç yılda kendi tarihinin en yüksek yatırımlarını aldığını ifade eden Ömer Bolat, "Yapay zekanın gelişmesiyle iş gücü piyasalarında değişim ve dönüşüme yol açabileceği ve en önemlisi yeni meslek ve iş imkanları doğuracağını söylemek mümkündür. Fayda ve fırsatların yanında, yapay zeka çağının pek çok soru işaretini ve kaygıyı da beraberinde getiriyor" diye konuştu.

YIL SONUNA KADAR 8 MİLYAR $ ONLİNE İHRACAT HEDEFLENİYOR

Sundukları desteklerle işletmelerin dijital dönüşümünü hızlandırmaya yardımcı olduklarını dile getiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat sözlerini şöyle sürdürdü: "E-ihracat destekleriyle firmalarımızın yurtdışı pazaryerlerinde tanıtım ve sipariş karşılama hizmetlerine yönelik önemli destekler hayata geçirildi. 2023 yılından itibaren başvuruları alınan destek mekanizması sayesinde firmalarımızın dijitalleşmesini ve e-ihracat operasyonlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. E-ihracatın toplam ihracatımızdaki payı 2022'de yüzde 1.5, 2023'te de yüzde 2.1 iken, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 2.7'ye yükselmiştir. Yıl sonu hedefimiz ise yüzde 3 seviyesine ulaşmak ve 8 milyar dolar e-ihracatı başarmaktır. Temel hedefimiz, bu oranı 2028 yılında yüzde 10'a yükseltmektir."