Gelişen ülke para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı ikilemi, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Avrupa'daki ekonomik toparlanmanın henüz istenilen seviyeye ulaşamaması ve jeopolitik sorunlar gibi nedenlerle yıl başından bu yana baskı altında kalmış, bu durum ülke piyasalarında da sert düşüşler görülmesine yol açmıştı.
ABD VERİSİ TETİKLEDİ
Söz konusu sorunlar henüz çözülememesine rağmen, gelişmekte olan ülke para birimlerinin geçen hafta dolar karşısında güç kazanması ise dikkati çekti. Özellikle beklentileri karşılamayan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında gelişen ülke para piyasalarında alımlar yoğunlaşırken, doların gelişen ülke para birimleri karşısındaki düşüşü ise belirginleşti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, gelişmekte olan ülke para birimlerine ekim ayında iki ana temayla para girişleri olduğunu belirterek, Türk Lirası'nın da bu süreçte dolara karşı güçlendiğini ifade etti.
TEMEL BİR NEDEN YOK
Işık Ökte, ekim ayında görülen "Dolar sat - Gelişmekte olan ülke para birimi al" işleminin, aslında gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerindeki bir iyileşme ya da temel bir nedene bağlı olmadığını vurguladı.
Piyasaların bu hafta gözü yurtdışında
PİYASALARDA bu hafta yaşanacak hareketlerde asıl belirleyici yine ABD'den gelecek veriler olacak. Bu hafta içinde ABD'de ham TÜFE rakamının açıklanması beklenirken, bir diğer önemli veri de işsizlik başvuruları olacak. Öte yandan çarşamba akşamı Fed tarafından yayımlanacak 'Bej Kitap' raporu, yaklaşan faiz artırımı süreci öncesinde yol gösterici olabilir. Fed'in bir sonraki faiz toplantısı 27-28 Ekim'de yapılacak fakat bu toplantıda faiz artırımına başlanması beklenmiyor. Tabii bu uzmanların beklentileri. Eylüldeki toplantıyı pas geçtiklerini açıklayan Fed Başkanı Janet Yellen o toplantıda yaptığı açıklamada ekimin de ihtimal dahilinde olduğunu vurgulamıştı.
Bir yılda Yüzde 29değer kazandı
FED'İN faiz artırma sürecine başlayacağını açıklamasıyla birlikte tüm dünyada yükselişe geçen dolar, tam bir yıl önce 2.26 seviyesinden işlem görüyordu. Yani dolar bir yılda yaklaşık yüzde 29 değerlendi.
Hangi para birimi ne kadar yükseldi?
IŞIK Ökte, şunları söyledi: "FX piyasasında öyle bir dolar lehine aşırı pozisyonlanma vardı ki dönüşü de bu kadar sert oldu. Örneğin, Endonezya Rupi'si dolara karşı ekim ayında yüzde 9,5 değer kazanıyor. Brezilya Real'i yüzde 6,6, Rusya Ruble'si yüzde 6,7 ralli ediyor. TL, bu para birimlerinden negatif ayrışıyor diyebiliriz. TL, dolara karşı ekimde yüzde 4 değer kazanıyor."
Bıyık altından güldüler
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dün yaptığı bir konuşmada doların ekim ayının ilk haftasında düşmeye başlayacağını söylediğini anımsatarak, "O dönemde birileri bıyık altından gülmüştü. Bundan 10 gün önce 1 dolar 3,05 idi, şimdi 2,89-2,90" ifadelerini kullanmıştı.
Uzun vadede dolar yine kazandıracak
Uzun vadeli yatırımcının adresinin, yine dolar olacağını düşündüğünü dile getiren Ökte, şöyle devam etti: "Ancak kısa vadede, TL'nin dolara karşı 2,86 seviyesine güçleneceği ve seçimler sonrası, güçlü bir hükümet kurulmasıyla 2,78-2,80 seviyelerinin test edilebileceği bir çeyrek içinde olabiliriz."