Güçlü büyüme sinyali

Sanayi üretimi aylık yüzde 0.7, yıllık yüzde 16.6 artarak 11 aylık kesintisiz yükselişini sürdürdü. Beklentilerin üzerinde gelen üretim artışı yılın ilk çeyreğinde % 5'in üzerinde büyüme tahminlerini de güçlendirdi.

Büyümenin öncü göstergesi sayılan sanayi üretimi, martta aylık bazda yüzde 0.7, yıllık bazda yüzde 16.6 arttı. Piyasa beklentileri artışın yıllık bazda yüzde 13.4 civarında olacağı yönündeydi. Sanayi üretiminde aylık bazda ise daralma bekleniyordu. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12.3 arttı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminde de yüzde 2.6 artış yaşandı.

BEKLENTİLER GÜÇLENDİ

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda en fazla artış ise imalat sanayiinde görüldü. İmalat sanayii sektöründe yüzde 17.2 artış yaşanırken madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 14.8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11.9 arttı. Sanayi üretiminde gelen verilen yılın ilk çeyreğinde yüzde 5'in üzerinde büyüme beklentisini de güçlendirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan geçen hafta yaptığı açıklamada "İlk çeyrekte yüzde 5,5-6, ikinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli, yıl genelinde de yüzde 5'in üstünde büyüme göreceğimizi düşünüyorum" demişti. Bu arada TÜİK'in dün açıkladığı bir başka veriye göre de takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49.9 artış gösterdi.

MARTTA CARİ AÇIK DA DÜŞTÜ

Merkez Bankası mart ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Buna göre martta cari açık geçen yılın aynı ayına göre 2.1 milyar dolarlık düşüşle 3.3 milyar dolara geriledi. Böylece 12 aylık cari işlemler açığı 36.2 milyar dolar oldu. Mart ayındaki düşüşte dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.4 milyar dolar azalarak 2.9 milyar dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 374 milyon dolar artarak 767 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

DÜNYADA ÜÇÜNCÜ OLDUK

Sanayi üretim endeksi verilerini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varana, "Sanayi, martta da ekonomimizin lokomotifi olduğunu kanıtladı. Sanayi üretimi, üst üste 11 aylık yükseliş eğilimini koruyarak bir önceki aya göre yüzde 0.7, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 16.6 artış gösterdi" dedi. Mart ayı verileriyle beklentileri aşan sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,6 arttığını belirten Varank, "Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 12.3 yükselişle G-20 ülkeleri arasında sanayi üretimini en çok artıran ülkelerden biri olduk" dedi. Varank, Türkiye'de sanayi üretiminin aylık ve yıllık değişimlerinin yanı sıra G-20 ülkelerinde sanayi üretiminin ilk çeyrekte elde ettiği yıllık değişimleri gösteren grafiği de paylaştı. Buna göre Türkiye, verisi açıklanan ülkeler arasında, Çin ve Arjantin'in ardından 3. sırada yer aldı. Sanayi üretimi ilk çeyrekte ABD, Almanya, Rusya ve Japonya'da düştü.