Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yapılan spekülatif kur atakları sonucunda 7.20’lere kadar yükselen kurda, normalleşme süreciyle 5.14’lere kadar geri çekilme sağladıklarını belirterek, yıl sonu itibarıyla negatif volatilitenin büyük oranda önüne geçtiklerini söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın tümü üzerindeki görüşmeler başladı. Albayrak yaptığı sunumda, bu yıl için açıklanan Hazine Finansman Programı’nda yüzde 110 seviyesinde öngörülen iç borç çevirme oranının yaşanılan tüm finansal saldırılara rağmen yüzde 95 seviyesinde gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getirerek, Türkiye’ye karşı gerçekleştirilen spekülatif ataklara karşı devreye aldıkları güçlü aksiyon adımlarıyla oluşturulmak istenen negatif havayı dağıttıklarını vurguladı.
ÖNLEMLER İŞE YARADI
Ekonomi yönetimi içinde yer alan tüm kurum ve kuruluşlarla kurdukları güçlü koordinasyon ve sinerjinin, bu dönem elde edilen başarının en büyük sebebi olduğuna işaret eden Albayrak, “Spekülatif saldırılara karşı aldığımız tedbirlerle tüm paydaşların süreçten en az zararla çıkmasını sağladık” diye konuştu. Albayrak, göstergelerdeki negatif seyri kırdıklarını ve bir ayı aşkın süre göz önüne alındığında gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi ve CDS primlerindeki pozitif ayrışmayla öne çıkan ülkenin Türkiye olduğunu anlatarak, “Çok iyi bir performans ile spekülatif saldırılar öncesi göstergeleri yakaladık. Yaklaşık son 2 ayda kurda, faizlerde sağladığımız gelişmelerle en pozitif ayrışan ülke olduk” dedi.
İhracatta hedef yakalanır
Albayrak, ihracatta 170 milyar dolarlık hedefin yıl sonu yakalanacağını belirterek, “Ağustos ve eylül aylarında verilen cari fazlaların ekim ve kasım ayında da sürmesi sürpriz olmaz” dedi.
Gelirlerin % 21’i eğitime
Eğitime ayırdıkları kaynağı 2019’da 161 milyar liraya çıkardıklarını belirten Albayrak, bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 17’sini eğitime ayırdıklarını 2019’da vergi gelirlerinin yüzde 21’ini bu alana harcayacaklarını kaydetti.
2018 yılında ekonomi yüzde 3.8 büyüyecek
Albayrak, dün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin, “Türkiye, küresel ekonomideki bu denli sert süreçlere rağmen, tarihinin en büyük kur saldırısını yaşamasına rağmen, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi bir önceki çeyrekteki 11.1’lik baz etkisine rağmen büyümüştür. Rakamlar dengelenme sürecinin başladığını gösteriyor” dedi. Albayrak, yılın üçüncü çeyreğinde kur ve faizde yaşanan dalgalanmalarla dış finansman imkanlarının azalması sonucu iç talebin ivme kaybettiğini aktararak, iç talepteki daralmayı mal ihracatı ve turizmdeki güçlü performansla dengelediklerini ifade ederek “Büyümenin 2018’de yüzde 3.8, 2019’da ise yüzde 2.3 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Yavaşlayan iç talep nedeniyle işsizlik bir miktar artabilir” dedi.
Enflasyonda düşüş sürecek
YEP sonrasındaki dengelenme sürecinin kur ve faizlerden sonra enflasyon göstergelerinde de etkisini göstermeye başladığına değinen Albayrak, “Kasım ayı itibarıyla tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yıllık bazda 3.62 puan gerileyerek yüzde 21.62 olarak gerçekleşmiştir. KDV ve ÖTV indirimleri, petrol fiyatlarındaki düşüşle enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağız”dedi.
Mali disiplin temel çıpa
Bu yıl kamu maliyesini bir yandan mali alanı ve enflasyonla mücadeleyi desteklerken diğer yandan yapısal, konjonktürel ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde yürüttüklerini ifade eden Albayrak, şunları kaydetti: “YEP’te mali disiplini ekonomi politikasının temel çıpası olarak belirlendi.”
Reel sektöre destek sürecek
Albayrak, 2019’da özel sektör öncülüğünde büyüme stratejisini sürdürdüklerini anlatarak, reel kesim destekleri için bütçemizden 32.8 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildirdi. Albayrak, inovasyon ve verimlilikteki ilerlemeye bağlı olan rekabetçiliği artıracakları kaydetti.