Gübre yerine bakteri verimi artırıyor

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun Projesi”ni hayata geçirdi.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kimyasal gübre yerine rhizobium leguminasorum bakterisini kullanarak mercimek üretimini arttırmak ve organik mercimek üretmek için "Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun Projesi"ni hayata geçirdi. Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Aslıhan Haroğlu Orhan, "Mercimekte ciddi bir artış elde ettik. İlimizin ortalama mercimek verimi dekara 116 kilogram iken şu anda bakteriyle aşıladığımız tarlalarda aldığımız verim 200 kilograma kadar çıkmaya başladı. Tamamen sağlıklı bir mercimeği, doğayı kirletmeden toprağa herhangi bir atık madde bırakmadan elde ettik. Mercimek bakterisinin güzel tarafı da toprakta azotun kalıcılığını sağlıyor. Sonraki yıllarda ekimi yapılan hangi ürün olursa olsun onlarda da verim artışı sağlıyor" diye konuştu.

Aslıhan Haroğlu Orhan, "Bakteriler sayesinde mercimeğin hem kalitesi hem de verimi arttı" dedi.