15 Temmuz darbe girişimi sonrasında tüm Türkiye geneli açığa alınan memur sayısı 70 bine dayanmışken, açığa alınan memurlar son dakika gelişmeleri olduğu ve 'gri memurluk' sisteminin devreye sokulduğu açıklandı. 'Gri memurluk' nedir? kimler gri memurluk kapsamında işine kaldığı yerden devam edecek? Kamuda hakkında ihbar olan memurlar 'Çok şüpheli', 'Şüpheli' ve 'Az şüpheli' olarak sınıflandırılacak. Hakkında sağlam delil olanlar memurluktan atılacak. Az şüpheli olanlar ise 3-4 yıl yakın takibe alınacak. Bunlara yıllık sözleşme imzalatılacak.
FETO soruşturması sırasında görevinden açığa alınan memurlar dahil ihbar edilip de açığa alınma karar çıkartılan memurlar hakkında delil yetersizliği şartıyla 'gri memurluk ' takibinin yapılacağı ve kesinleşirse de 4 yıla kadar yakın takibi sonrasında FETÖ bağı tespit edilen ve delillendirilenler atılacak. Şüpheli olan memurlar ile yıllık sözleşmenin imzalanacağı da açıklandı. En çok açığa alma yapan kurum 22 bin kişi ile Milli Eğitim Bakanlığı olarak göze çarpıyor. Bunu yaklaşık 9 bin ile Türk Silahlı Kuvvetleri, 8 bin ile Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 bin kişiyle Sağlık Bakanlığı takip etti.
GRİ MEMURLUK BAKANLAR KURULUNDA
Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda soruşturmaların sağlıklı yürütülmesi için açığa alınan personelin ihraç işlemlerinin başlatılması tartışıldı. AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada; 'Gri memurluk çalışmamız henüz yok. Tüm maksat bu hain şebekenin ayıklanmasıdır. Bu işe bulaşmamış hiç kimsenin mağdur edilmemesi konusunda hassasiyet gösterdiğimizi söylememiz lazım.' ifadelerinde bulundu.