Gri listeden çıktık! Büyük fonların önünü açan karar

FATF, Türkiye'yi ‘gri liste'den çıkarıp büyük fonların önünü açtı. “Yabancı yatırımcılarla ilişkileri güçlendirecek” açıklaması yapan Moody's'in 19 Temmuz'da kredi notunu yükseltmesi bekleniyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Singapur'daki toplantısında Türkiye'nin 'gri liste'den çıkarılması kararı çıktı. FAFT, Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle 2021 yılında 'gri liste'ye almıştı. FAFT dünkü toplantıda Türkiye ve Jamaika'nın artık 'artırılmış izleme' sürecine tabi olmayacağına karar verdi. Kararı Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medyadan "Başardık" sözleriyle duyurdu.

İLİŞKİLER GÜÇLENECEK

Şimşek'in paylaşımından 1 saat sonra da FAFT'tan resmi açıklama geldi. FATF Dönem Başkanı T. Raja Kumar, "Türkiye önemli adımlar attığını ve bu eylem planındaki tüm maddeleri ele aldığını teyit etti" dedi. Karar, özellikle kendi yasal yükümlülükleri nedeniyle 'gri liste'deki ülkelere yatırım yapamayan büyük fonların önünü açacak.

Moody's Sektör Uygulama Lideri Mohamed Daoud, Türkiye'nin gri listesinden çıkarılmasının Türkiye'nin itibarını uluslararası alanda artırabileceğini belirtti. Daoud, "Bu gelişmenin Türkiye'nin yabancı yatırımlar ile Avrupa ve ABD kurumlarıyla ilişkileri potansiyel olarak güçlendirmesi bekleniyor" dedi.

KRİTİK TARİH 19 TEMMUZ

FAFT'ın kararının ilk yansımasının ise Moody's'in Türkiye raporunda görülmesi bekleniyor. 19 Temmuz'da Türkiye raporunu açıklaması beklenen Moody's halen Türkiye'yi en düşük seviyeden notlayan kredi kuruluşu konumunda bulunuyor.

'MEYVESİNİ ALACAĞIZ'

Ekonomistler FAFT'ın kararı sonrası daha fazla yatırımın Türkiye'ye geleceğini, uluslararası ticarette Türkiye'nin pazar payının daha fazla artacağını ve sermaye akışının büyüyerek devam edeceğini öngörüyor. Prof. Dr. İhsan Ersan "Temmuzdaki olası not artışı, enflasyonda düşüş eğilimi, başta uluslararası fonlar olmak üzere yabancı kaynak girişini hızlandırabilir" dedi. BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork ise "Sırada yapılan çalışmaların meyvesini almak var" diye konuştu.

İBB'NİN AHLAKSIZ PAYLAŞIMINA SORUŞTURMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in paylaşımının İBB'nin resmi ulaştırma hesabı olan "Ulaşım İstanbul" isimli sosyal medya hesabından küfürlü şekilde alıntılanmasına ilişkin 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama' suçlarından soruşturma başlattı. 'Ulaşım İstanbul' hesabından daha sonra yapılan açıklamada ise "Hesabımız siber saldırıya uğradı" açıklaması yaptı.

Bloomberg Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasıyla ilgili "Ülkenin yabancı sermayeyi çekme çabalarını artıracak bir hamle" yorumunda bulundu.

KAYNAK GİRİŞİ HIZLANACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Kararın, son derece olumlu sonuçları olacak. Türkiye'nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu. Uyguladığımız reformlar, Türkiye'nin küresel ekonomik sistemdeki yerini sağlamlaştırmakta.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Bu karar, uluslararası yatırımların önünü daha da açacak, ülkemizin finansal sistemine duyulan güven artmaya devam edecektir

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Başta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.

İŞ DÜNYASI: DOĞRU ROTADAYIZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Karar, Türkiye ekonomisinin doğru rotada ilerlediğinin teyit edilmesidir.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Gri listeden çıkmamız yatırım ortamımızın güçlenmesi açısından memnuniyet verici bir gelişmedir.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: FATF'ın ülkemizi gri listeden çıkarması, bizleri oldukça memnun etmiştir.

DEİK Başkanı Nail Olpak: Bu karar, ülkemizin uluslararası finansal piyasalardaki itibarının yükselmesi açısından çok değerli.

YASED Başkanı Engin Aksoy: Bu gelişmenin Türkiye açısından çok olumlu sonuçları olacak.

ASKON Başkanı Orhan Aydın: Bu karar ile uluslararası yatırım fonlarının yatırım imkanı yeniden oluştu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Türkiye hak ettiği yerde. 2.5 yıldır zaten olmaması gereken bir listedeydi.

ATO Başkanı Gürsel Baran: Olumlu yansımaları hep birlikte göreceğiz.

LEİJDEKKERS VE COMANCHERO ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Türkiye'nin "gri liste"den çıkması sürecinde "Leijdekkers" ile "Comanchero" operasyonları örnek gösterildi. Operasyonlar FATF heyeti tarafından "proaktif, komplike ve ender görülen bir aklama soruşturması" olarak değerlendirildi. İstanbul Emniyeti Leijdekkers operasyonu kapasamında Haziran 2023'te Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından kırmızı bültenle aranan Hollanda uyruklu "Bello Jos" lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers'in de aralarında olduğu 34 kişiyi gözaltına almıştı. Operasyonlarda, şüphelilere ait yaklaşık 1,1 milyar liralık mal varlığına da el konulmuştu. Avusturya merkezli uluslararası silahlı organize suç örgütü "Comanchero" ise 2 Kasım 2023'te düzenlenen Kafes Operasyonu'nda çökertilmişti. Elebaşı Mick Hawi'nin 2018'de öldürülmesinin ardından Mark Douglas Buddle 2022'de KKTC'de yakalanarak Avustralya makamlarına teslim edilmişti.