Gramaj hilesine ‘standart' çözüm

Gramaj hilesine karşı TSE de devreye girsin. Gramaj hilesiyle yapılan gizli zamma karşı ‘ambalaj standardı getirelim' çağrıları artıyor. TESK'in çağrısının ardından ATO Başkanı Gürsel Baran, “Mutlaka TSE bu işe el atmalı” dedi.

SERDAR SAĞLAM

Ambalajlı gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajın azaltılarak gizli zam yapılmasına karşı önlem olarak 'ambalaj standardı getirelim' çağrıları arttı. Ankara Ticaret odası Başkanı Gürsel Baran, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, Türk Standartları Enstitüsü'nün mutlaka bu işe el atması gerektiğini söyledi. Baran, "Gramaj hilesini önlemek için acilen bir ambalaj standardına ihtiyacımız var. TSE bununla ilgilenmeli" dedi.

BİLDİRİM OLMALI

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, başta gıda olmak üzere en çok paketli ürünlerde gramaj hileleri yapıldığını belirterek "Ürünün paketinde gramajın ya da hacmin değiştiğine ilişkin dikkat çekici bir bildirimde bulunmayarak tüketici aldatılıyor" diye konuştu.

ÇÖZÜM OLABİLİR

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de önceki gün yaptığı açıklamada yasal bir düzenleme ile gıda ürünlerinin gramajlarının tüketicinin göreceği şekilde yazılma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini belirterek "Gramaj standardı getirilmeli. Üretici değişiklik yaptıysa da bunu tüketiciye ve fiyatlara yansıtmak zorunda olmalı" demişti. Sektör temsilcileri söz konusu standart uygulamasının aşırı fiyat artışlarına çözüm olabileceğini belirtiyor. Firmalarca gerçekleştirilen yanıltıcı ambalajlama uygulamaları halen Reklam Kurulu tarafından haksız ticari uygulama olarak ele alınıp ceza veriliyor.

ZİNCİR MARKETLER 1 AY SONRA SÖZLÜYE KALKIYOR

Zincir marketlere açılan rekabet soruşturmasında sözlü savunma aşamasına gelindi. Rekabet Kurumu söz konusu savunma toplantısının, 27 Ekim'de yapılacağını açıkladı. Soruşturma kapsamında Kovid-19 salgını sürecinde, perakende gıda ve temizlik ürünleri ticareti yapan zincir marketler ile bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışları incelenecek. Zincir marketlere WhatsApp grubu kurarak ortak fiyat belirlediği yönünde şikayetler üzerine soruşturma açılmıştı. Toplantıya, söz almak isteyen şikayetçi ve üçüncü kişeler de katılabilecek. Bunun için 20 Ekim'e kadar kuruma başvurmak gerekiyor. Zincir marketlere Ticaret Bakanlığı da geçen hafta denetim kararı almıştı.

BEYAZ EŞYACILARA DA SORUŞTURMA

Rekabet Kurulu, Arçelik, BSH Ev Aletleri, Gürses Kurumsal Tedarik, LG, Samsung ve SVS Dayanıklı Tüketim Malları hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı. Duyuruya göre bu şirketler ile bunlarının distribütörlerinin, yetkili satıcılara internet satış yasağı getirmek veya yeniden satış fiyatı tespitinde bulunmak suretiyle yasayı ihlal ettikleri gerekçesiyle ön soruşturma başlatılmıştı.