Gram altın 113 lirayla tarihi rekorunu kırdı

Dolar bazındaki altın son 7 ayın en yüksek seviyesini gördü. TL bazındaki gram altın ise 113 lirayla tüm zamanların en yükseğine çıktı. Uzmanlar, “Yeni yükselişler görülebilir” diyorlar.

1

EKONOMİ SERVİSİ

Altın, ABD’den gelen açıklamalar sonrasında hem dolar bazında hem de TL bazında yeni yükselişlere imza atıyor. Ons bazında altın bin 200 dolar seviyesini aşarak son 7 ayın en yüksek seviyesini gördü. TL bazındaki gram altın ise 113 TL’yi aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Gram ve ons altındaki bu yükseliş çeyrek altın fiyatlarına da yansıdı. Çeyrek altın, dün en yüksek 184 TL seviyesine kadar yükseldi. Cumhuriyet altınındaki en yüksek seviye ise 752 lira olarak gerçekleşti. 

Öte yandan altın fiyatlarındaki yükseliş enflasyondan arındırılmış verilere de yansıdı. 
TÜİK’in ocak ayına ilişkin ‘Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları’na göre en yüksek aylık reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,09, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3,78 ile külçe altında gerçekleşti. 

YÜKSELİŞ SÜREBİLİR 

İkon Menkul’ün araştırma notunda “Fed'in bile artık negatif faiz politikasını konuşmaya başlayacağı beklentisi artmış durumda. Merkez bankaları negatif faiz trendine başlayacaksa, o zaman tüm piyasalarda uzun vade için ciddi yükselişler görebiliriz” ifadelerine yer verildi.