Gözler son mesaide

Bütçe maratonunu bitiren TBMM, yılın son mesaisine devam ederek çalışan emekliye ikramiye öngören Torba Yasa'nın 14 maddesini daha kabul etti. Kabine de bugün yılın son toplantısını yapacak, asgari ücret de gündemde.

Meclis'teki bütçe maratonunun önceki gece bitmesinin ardından milletvekilleri dün de çalışan emeklilerin de beklediği Torba Yasa için yoğun mesai yaptı. Genel Kurul, bütçeden önce 43 maddesi kabul edilen Torba Yasa teklifindeki 14 maddeyi daha kabul etti. Kalan 31 maddenin görüşülmesine ise bugün devam edilecek. Kabul edilen 14 madde arasında çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye ödemesi de yer alıyor.

HESAPLARA YATIYOR

Karar Resmi Gazete'de yayınlanır yayınlanmaz 5 bin liralık ek ödeme hesaplara yatacak. Ödemeden 4 milyon 688 bin 945 çalışan emekli yararlanacak. Kabul edilen maddeler arasında, şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırabilmeleri için sürenin 2 yıl daha uzatılması da bulunuyor, yasa ile Cumhurbaşkanı'na bu süreyi iki yıl daha uzatma yetkisi verildi.

KABİNE TOPLANIYOR

Bu arada 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren asgari ücret için de son viraja girildi. Konunun bugün toplanacak olan yılın son kabinesinde gündeme gelmesi bekleniyor. Asgari ücret halen net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Yüzde 35'lik zam halinde 15 bin 392 lira, yüzde 40'lık zamla 15 bin 962 lira, yüzde 50'lik zamla ise 17 bin 103 liralık ücret ortaya çıkacak.

BAKAN IŞIKHAN: ASGARİ ÜCRETİ EN KISA SÜREDE AÇIKLARIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücretle ilgili bir soru üzerine "En kısa sürede açıklamayı planlıyoruz" dedi. Henüz 3. toplantının tarihi için karar almadıklarını belirten Işıkhan "Ekipler çalışıyor. Teknik bir analiz söz konusu" diye konuştu. Işıkhan, "Bir rakam var mı" sorusuna ise, "Bir rakam yok. Yani sizinle şu an paylaşacak bir şey yok çünkü o zaman Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na haksızlık etmiş oluruz. Çalışıyorlar. Geldiği zaman da biz 3 taraf olarak yan yana geleceğiz, kararı verip, açıklayacağız" cevabını verdi. Işıkhan, çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye verilmesine ilişkin ise "Bakanlık olarak da çalışmalarımızı hazırladık, Resmi Gazete'de çıkar çıkmaz, en kısa sürede biz hazırlıklarımızı yaptık" diye konuştu.

MECLİS, BÜTÇE İÇİN 191 SAAT ÇALIŞTI

Meclis'te bütçe mesaisi önceki gün bitti. Genel Kurul'da 191 saat 13 dakika mesai yapıldı. Stenograflar 6 bin 968 sayfa tutanak tuttu. Komisyon aşamasıyla birlikte 67 gün devam eden bütçe sürecinde hareketli görüntüler ortaya çıktı. Bazı milletvekilleri kürsüye limon, mandalina, pamuk getirdi.